Με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση θεμελειώνεται το πρώτο μεταμοσχευτικό κέντρο στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία σε τέσσερα χρόνια. Το Ωνάσειο Εθνικό  Μεταμοσχευτικό Κέντρο, με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ για το κτήριο και ακόμη 30 εκ. ευρώ για εξοπλισμό, θα στεγαστεί ακριβώς δίπλα Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και θα αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τις μεταμοσχεύσεις και τις προσπάθειες διάδοσης της ιδέας της προσφοράς οργάνων στη χώρα μας. 

Η παρουσίαση έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και η ανέγερσή του αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019. 

Θα αποτελεί κέντρο μεταμόσχευσης για όλα τα συμπαγή όργανα, με έμφαση σε καρδιά, πνεύμονες και ήπαρ, ενώ θα διαθέτει πλήρη και μοναδική στην Ελλάδα αυτόνομη παιδιατρική μονάδα για αυτού του τύπου τις μεταμοσχεύσεις. 

Ήδη, το Ίδρυμα συνεργάζεται με δύο μεταμοσχευτικά κέντρα σε Βατικανό και Βιέννη, όπου Έλληνες γιατροί θα λάβουν ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση για να στελεχώσουν το Κέντρο το οποίο θα λειτουργεί και ως σύνδεσμος ενός πανελλαδικού δικτύου συνεργασίας όλων μεταμοσχευτικών μονάδων της χώρας.   

Μετά την ολοκλήρωσή του, το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο θα παραχωρηθεί στο δημόσιο το οποίο θα χρηματοδοτεί κατά 20% τη λειτουργία του. Το Ίδρυμα Ωνάση θα συνεχίσει τη στήριξη στον τομέα του εξοπλισμού, ενώ θα έχει ενισχυμένη παρουσία στη διοίκηση και την επιλογή στελεχών. 

«Το Ωνάσειο Εθνικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο είναι πρότυπο σύμπραξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και θα αλλάξει τα ιατρικά δεδομένα της χώρας. Είναι ένα όραμα που σχεδιάζαμε επί σειρά ετών με στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων, κατά την επίσημη παρουσίαση του Κέντρου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου. 

Παράλληλα με την ανέγερση του Κέντρου, θα ξεκινήσει και η ανανέωση εξοπλισμού στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο το οποίο αναμένεται να αποκτήσει 4 νέα χειρουργεία – το ένα υβριδικό – και δύο νέες μονάδες ηλεκτροφυσιολογίας. 

Τελευταίοι στις μεταμοσχεύσεις 

Τη λυπηρή εικόνα της χώρας στις μεταμοσχεύσεις παρουσίασε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης, τονίζοντας  ότι εδώ και 40 ολόκληρα χρόνια η Ελλάδα παραμένει στην τελευταία θέση των μεταμοσχεύσεων στην Ευρώπη και στις 10 τελευταίες θέσεις σε όλο το δυτικό κόσμο. 

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη, την τελευταία πενταετία τουλάχιστον 300 Έλληνες ασθενείς έχουν απευθυνθεί σε κέντρα του εξωτερικού για μεταμόσχευση, ενώ υπολογίζεται ότι άλλοι 700 μεταμοσχευμενουν κάνουν αντίστοιχα ταξίδια ανά τακτά διαστήματα για επανέλεγχο.