Το Captagon, το ναρκωτικό των τζιχαντιστών, δρα στον εγκέφαλο και δίνει στον χρήστη την ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτος, δεν έχει καμία αίσθηση του φόβου και του κινδύνου και επιπλέον αισθάνεται έντονη εφορία. Επιπλέον, όσοι το λαμβάνουν, λόγω της διεγερτικής του δράσης, δεν νυστάζουν, δεν πεινάνε και γενικά οι ανάγκες που αισθάνεται ένας άνθρωπος εκλείπουν. 

Η δραστική του ουσία είναι η φαινεθυλλίνη, η οποία είναι καθαρή αμφεταμίνη. Η δράση του ναρκωτικού βοηθά τους τζιχαντιστές να πολεμούν «χαλαρά», χωρίς να νοιάζονται αν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν, πόσους θα σκοτώσουν, αν θα είναι γυναίκες ή ανήλικοι. Το ISIS βέβαια δεν είναι το μόνο στρατόπεδο που καταφεύγει σε τούτο το ναρκωτικό με βάση την αμφεταμίνη και την καφεϊνη. 

Το φάρμακο αυτό φτιάχτηκε το 1963 και αρχικά το συνταγογραφούσαν για να καταπολεμήσουν τις διαταραχές στη συγκέντρωση και τη ναρκοληψία, προτού περιληφθεί στον κατάλογο των ψυχοτρόπων ουσιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1986. Έκτοτε, το Captagon απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Σήμερα, η Συρία έχει μετατραπεί σε βασικό παραγωγό και εξαγωγέα του Captagon, το οποίο είναι και πανεύκολο να κοπιαριστεί. Ως το 2011, το νευραλγικό κέντρο παρασκευής αυτού του ψυχοτρόπου περιοριζόταν στο Λίβανο. Έκτοτε, και μόλις έσκασε η συριακή σύγκρουση, η τοπική παραγωγή μειώθηκε κατά 90%.