Δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην επίσκεψη των ασφαλισμένων στου γιατρούς, σύμφωνα με όσα διευκρίνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ακόμη και αν ο θεσμός του Οικογενειακού Γιατρού δεν μπορεί να τεθεί σε πλήρη λειτουργία λόγω ελλείψεων γιατρών και δομών υγείας. 

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, μέχρι σήμερα περίπου 1 εκ. Έλληνες έχουν επιλέξει και εγγραφεί σε Οικογενειακό Γιατρό. Αρκετοί όμως δεν θα έχουν εύκολα πρόσβαση, έως ότου οι δομές λειτουργήσουν πλήρως. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που το σύστημα με το οποίο εξυπηρετούνται σήμερα οι ασθενείς (νοσοκομεία, εφημερεύοντα, συμβεβλημένοι γιατροί κ.λπ.), θα συνεχίσει ως έχει. Για όσους βέβαια κάνουν χρήση του Οικογενειακού Γιατρού «μελετάμε να τους δώσουμε κίνητρα, όπως είναι η προτεραιότητα στα ραντεβού με ειδικούς γιατρούς», όπως είπε ο ίδιος. Ο υπουργός επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί κανονικά και θα ολοκληρωθεί παρά την καθυστέρηση.

Μια καθυστέρηση αρκετά σημαντική και με αιτίες δεδομένου ότι από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2018,  λειτουργούν μόλις οι 101. 

Τριτοβάθμια Υγεία
Όπως αποκάλυψε σήμερα  ο υπουργός Υγείας, πολύ σύντομα θα δημιουργηθούν ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας, σε συνεργασία του Πανεπιστημίου και του ΕΣΥ στις οποίες θα πραγματοποιούνται προληπτικές παρεμβάσεις.