Το κατάλληλο «περιτύλιγμα» αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ώστε να ντυθεί το επικείμενο σαφάρι των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για την πάταξη της ανεξέλεγκτης πλέον φοροδιαφυγής. Το πρόβλημα της κυβέρνησης εστιάζεται στην διαχείριση του επικοινωνιακού πολέμου που από την Κυριακή ήδη δέχεται με «τερατολογικά» δημοσιεύματα περί δήθεν ελέγχων και μέσω του facebook.

Του Παύλου Ελευθερόπουλου

Την ώρα που η πορεία των δημοσίων εσόδων είναι αυτή θα που κρίνει την συνολική πορεία του προγράμματος και με την κυβέρνηση να αντιλαμβάνεται πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, η εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και η άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων «ποινών» για τους παραβάτες κρίνεται όχι απλά επιβεβλημένη αλλά καθίσταται πλέον μονόδρομος.

Αυτό που προβληματίζει έντονα το κυβερνητικό επιτελείο είναι πως από το κόσκινο των ελέγχων που προσδοκά να πιάσει επιτέλους τα μεγάλα ψάρια της φοροδιαφυγής είναι σίγουρο πως θα υπάρξουν και περιπτώσεις ουδόλως φιλολαικές εξ ου και η ανάγκη του κατάλληλου περιτυλίγματος που θα προτάσσει τους έχοντες και κατέχοντες.

Όπως δηλαδή στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ θα μετακυλίσει ένα μεγάλο μέρος των βαρών στους ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας έτσι και στην περίπτωση της φοροδιαφυγής θα επιχειρηθεί τις επόμενες ημέρες να προταχθούν τα χτυπήματα της εφορίας στους ευκατάστατους μπαταχτσήδες.

Επιπλέον, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην λειτουργία της εφαρμογής του που θα δίνει πλήρη φορολογική εικόνα του φορολογούμενου εντός 24 ωρών. Ενός ειδικού προγράμματος ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που λειτουργεί ήδη πιλοτικά και εγκαταστάθηκε στις ΔΟΥ με την συμβολή του αμερικάνικου IRS για τον εντοπισμό των φοροφυγάδων.

Στην εφαρμογή αυτή, θα συνδυάζονται στοιχεία του ελεγχόμενου ως υπόπτου φοροδιαφυγής από τράπεζες, εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγιο, συμβολαιογράφους, λίστες καταθετών εξωτερικού και άλλες πηγές φορολογικών στοιχείων.

Το μεγάλο στοίχημα πάντως για την κυβέρνηση και ειδικότερα για την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι στα δίχτυα του συστήματος αυτού να μην πιαστούν τυροπιτάδικα χωρίς αποδείξεις αλλά αυτοί που ουσιαστικά ευθύνονται για το ετήσιο κόστος της φοροδιαφυγής που στη χώρα μας εκτιμάται σε 16 δισ. ευρώ.