Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τσακαλώτος: Παράλογες και εκτός συμφωνίας οι αξιώσεις του ΔΝΤ

Με μια «πολιτική συμφωνία» που θα επιτευχθεί με παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προσδοκά η κυβέρνηση πως θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου 2017 η αξιολόγηση.

Με μια «πολιτική συμφωνία» που θα επιτευχθεί με παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα προσδοκά η κυβέρνηση πως θα κλείσει εντός του Ιανουαρίου 2017 η αξιολόγηση.

Ενημερώνοντας σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο των αποφάσεων του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε μια εικόνα των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται «ούτε βήμα πίσω» στο ζήτημα της λήψης νέων μέτρων, στα εργασιακά αλλά και στα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «παράλογές και εκτός συμφωνίας του Ιουλίου» τις αξιώσεις που εγείρουν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε παράλογες απαιτήσεις για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος και συγκεκριμένα για μία δεκαετία», φέρεται να τόνισε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε πως η κυβέρνηση δεν συζητά την επιβολή νέων μέτρων μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Ο υπουργός υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μόλις ένα 5% απομένει για να ολοκληρωθεί. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως ο «οδικός χάρτης» είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο 2017, ώστε εν συνεχεία να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα του χρέους και η Ελλάδα να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι στόχος είναι οι εκκρεμότητες να κλείσουν «με πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα θα αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή.

Σε σχέση με την βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση του χρέους ο κ. Τσακαλώτος, έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.