Την πρώτη σφυγμομέτρηση για τη «συμφωνία της Μάλτας» θα πραγματοποιηθεί σήμερα κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν στο κομματικό όργανο τα θετικά και τα αρνητικά της νέας συμφωνίας καθώς και το τί μέλλει γενέσθαι από εδώ και στο εξής.

Όπως αναφέρει το Insider.gr η σημερινή αποδοχή ή απόρριψη θα δείξει εν μέρει τι αναμένεται να ακολουθήσει τις προσεχείς εβδομάδες, όταν οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κληθούν να ψηφίσουν τα νέα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας της Μάλτας, τα οποία από πολλούς χαρακτηρίζονται όχι απλά υφεσιακά αλλά και πολιτικά τοξικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει την Κυριακή 9 Απριλίου στις 10:00 το πρωί στο Wyndham Grand Hotel.

Όπως προβλέπεται οι συνταξιούχοι θα χάσουν 1,8 δισ. ευρώ από τις τσέπες τους το 2019 και επιπρόσθετα το 2020 χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και αγρότες θα δουν το αφορολόγητο όριο να υποχωρεί στη ζώνη των 5.600-5.900 ευρώ, αφαιρώντας επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ από το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Αν μάλιστα στα τέλη του 2018 οι δανειστές διαπιστώσουν πως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν επιτυγχάνονται τότε η μείωση του αφορολόγητου ορίου θα έρθει νωρίτερα από το 2019.

Εξέχουσα πολιτική βαρύτητα έχουν για την επόμενη μέρα και οι υποχωρήσεις στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση σε εργασιακό κι ενεργειακό μέτωπο, με την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ να είναι μια ανοικτή πληγή για την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με στόχο να κατευνάσουν τις όποιες αντιδράσεις σε μια πολιτικά τεταμμένη ατμόσφαιρα, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να εστιάζουν κυρίως στα αντισταθμιστικά μέτρα της συμφωνίας, δηλαδή στις παρεμβάσεις που θα ψηφιστούν μαζί με τα επώδυνα μέτρα και θα ισχύσουν μόνον εάν υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Το πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων του 2019 μεταξύ άλλων περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις, χορήγηση επιδόματος στέγασης, ενοικίου ή δανείου, υποστηρικτικές δράσεις για τις οικογένειες, μείωση της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για 2 εκατομμύρια συνταξιούχους, επιχορήγηση της απασχόλησης νέων στον ιδιωτικό τομέα, καλύπτοντας το 50% του συνολικού μισθολογικού κόστους, καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας μέσω ενίσχυσης οικογενειακών επιδομάτων, επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων σε σχολεία περιοχών με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας, αύξηση του αριθμού των παιδιών που μπορούν να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και αύξηση του αριθμού των σταθμών.

Όσο για τα αντισταθμιστικά μέτρα του 2020 περιλαμβάνονται η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%, η μείωση συντελεστών φορολόγησης φυσικών προσώπων από το 22% στο 20%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα κατά 250 εκατ. ευρώ περίπου και η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από 12.000 έως 65.000 ευρώ.

Η συμφωνία δανειστών και κυβέρνησης προβλέπει μέτρα 2% του ΑΕΠ και αντίμετρα ίδιου ύψους, εφόσον επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, το τελικό πακέτο θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πιάνεται ο στόχος του 3,5% στο πλεόνασμα, στις αρχές του 2019 θα τρέξουν παράλληλα τα μέτρα στις συντάξεις και τα αντίμετρα. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί την επόμενη χρονιά. Η μείωση του αφορολόγητου έχει «μεταφερθεί» για το 2020 με την προϋπόθεση πως οι δημοσιονομικοί στόχοι θα είναι εντός τροχιάς.

Η νομοθέτηση και ψήφιση των επώδυνων μέτρων και των αντίμετρων, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να διεξαχθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου η συζήτηση για την μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση χρέους καθώς και για τα μεγέθη των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2011, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Στόχος είναι μέτρα και αντίμετρα να ψηφιστούν ταυτόχρονα από τη Βουλή, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.