Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κατρούγκαλος: Θετικά τα πρώτα μηνύματα για την ανάκαμψη της οικονομίας

Αισιόδοξος για την πορεία των επενδύσεων και του τουρισμού ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, για την πορεία των επενδύσεων, των εξαγωγών και του τουρισμού, αλλά και για την προώθηση των ελληνικών θέσεων σε σειρά καίριων ευρωπαϊκών ζητημάτων, κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, στην οποία σκιαγράφησε τα αποτελέσματα, τις εξελίξεις και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής στους δύο τομείς του χαρτοφυλακίου του.

Ξεκινώντας από τα θέματα της οικονομικής διπλωματίας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως μετά το τέλος της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, η προσπάθεια έγκειται στην ανάκαμψη της οικονομίας και τόνισε πως τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Ενδεικτικά σημείωσε πως το α’ τρίμηνο του έτους οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 11% και οι συνολικές εξαγωγές κατά 5%, και εκτίμησε πως η κατάσταση αυτή αναμένεται να βελτιωθεί ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε ως κρίσιμο καταλύτη την περαιτέρω διευκόλυνση των εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα της χώρας μας και άλλων χωρών να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, καθώς «η επιδίωξη της κερδοφορίας τους συντελεί στην άνοδο της οικονομίας της χώρας».

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί, επίσης, η εξασφάλιση του συντονισμού της εξωστρέφειας της οικονομικής μας πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή ενέταξε και την πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και του γραμματέα της, Γιώργου Τσίπρα για τον συντονισμό και τη συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών παραγόντων, κρατικών και ιδιωτικών, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας. Υπενθύμισε ότι η επιτροπή συνέργειας για την οικονομική διπλωματία συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων- και του ιδιωτικού τομέα- που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.