Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φούχτελ: H Γερμανία πρέπει να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας

«Οι Έλληνες έχουν ήδη αναγκαστεί να δεχτούν πολλούς περιορισμούς», παραδέχεται ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερμανίας.

«Οι Έλληνες έχουν ήδη αναγκαστεί να δεχτούν πολλούς περιορισμούς. Είναι πολύ σημαντικό να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει ανάκαμψη και αυτό δεν γίνεται με θεωρία αλλά με δουλειά. Μαζί μπορούμε και αυτό είναι το σύνθημά μας», τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης της Γερμανίας και εντεταλμένος για την ελληνογερμανική συνέλευση, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος πραγματοποιεί κύκλο επισκέψεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Φούχτελ χαρακτηρίζει μοναδική τη συνεργασία που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Ελληνο-Γερμανικής συνέλευσης. Επισημαίνει ότι από το 2012 που άρχισε ο ίδιος να εργάζεται για τη συνεργασία αυτή, «χρειάστηκε κάποιο χρονικό διάστημα ώστε ο ένας να συνηθίσει τον άλλο και να μάθει τα χνώτα του», ωστόσο αυτή τη στιγμή λειτουργούν άψογα πάνω από 50 συνεργασίες μεταξύ φορέων από τις δύο χώρες και διαρκώς υποβάλλονται ερωτήματα από άλλες χώρες για τη δημιουργία αντίστοιχων συνεργιών.

 «Έχουμε την ετήσια ελληνογερμανική συνέλευση που γίνεται κάθε χρόνο και εκεί διαπιστώνεται ο αριθμός των ενδιαφερόμενων. Στην τελευταία συνέλευση στο Βερολίνο βρέθηκαν περισσότεροι από 125 Έλληνες δήμαρχοι. Συνολικά 500 ειδικοί και άνθρωποι του χώρου της τοπικής αυτοδιοίκησης συναντώνται και συναλλάσσονται σε αυτές τις ετήσιες γενικές συνελεύσεις», λέει χαρακτηριστικά. Διευκρινίζει ότι σκοπός της ελληνογερμανικής συνέλευσης είναι η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Ελλάδα και πάντα μετά από τη διατύπωση σχετικών αιτημάτων από την ελληνική πλευρά.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει τον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων επισημαίνοντας: «Εμείς στη Γερμανία κάναμε τόσα πολλά λάθη που μας κόστισαν πάρα πολλά χρήματα. Νομίζω ότι είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε να επαναλάβουμε και εδώ. Αυτό πιστεύω ότι είναι το μεγάλο κέρδος που υπάρχει και για τις δύο πλευρές. Στη Γερμανία είχαμε τα κρατίδια της πρώην ανατολικής Γερμανίας. Εκεί υπάρχει ένας εκσυγχρονισμός σε πολλούς τομείς που δεν υπάρχει ακόμη στη δυτική και αυτό είναι και το συγκλονιστικό».

Σχετικά με την εξέλιξη των συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δήμων τονίζει: «Δεν μπορούμε πάντα να ξέρουμε ποια ήταν η εξέλιξη των έργων που ξεκινήσανε και είναι και κάτι που δεν επιδιώκουμε. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια υποστήριξη στην αρχή μέσα από την ελληνογερμανική συνέλευση και πάντα μετά από τη διατύπωση κάποιας πρότασης ή κάποιου αιτήματος από την ελληνική πλευρά».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.