Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, αλλά και ενίσχυση αναπτυξιακών έργων.

Κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018.

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να ενισχύσουν το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την ελληνική οικονομία, καθώς θα αποτυπώνεται η επίτευξη των στόχων του 2017.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το προσχέδιο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,2% για το 2017, ήτοι 0,45% πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί στο 1,75%. Την ίδια ώρα ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 θα τεθεί στο 3,55%, ήτοι σε αυτό που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι είναι επιτεύξιμος, οπότε δεν θα χρειαστεί να γίνει κάποιου τύπου συζήτηση για νέα μέτρα το 2018. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνεται ένα ποσό που υπερβαίνει το στόχο του πρωτογενούς και το οποίο θα κατευθυνθεί με τη μορφή μερίσματος σε κοινωνικές ομάδες που το έχουν ανάγκη. Πάντως, το κείμενο δεν θα περιλαμβάνει το πού θα πάνε τα χρήματα, καθώς αυτό θα συναποφασιστεί σε δεύτερο χρόνο με τους θεσμούς.

Ωστόσο, με βάση την επιστολή που είχε αποστείλει πέρυσι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους θεσμούς μετά το θέμα που είχε προκύψει με την απόδοση του περυσινού μερίσματος σε συνταξιούχους, το φετινό μέρισμα, το οποίο θα είναι κάποιες εκατοντάδες ευρώ, θα αφορά σίγουρα άτομα που εντάσσονται στο πλαίσιο απόδοσης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλεψη για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων, αλλά και ενίσχυση αναπτυξιακών έργων.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.