Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το νέο Taxisnet «λύνει» τα χέρια των πολιτών

Ενοποίηση των Taxis και Taxisnet.

Ενοποίηση των Taxis και Taxisnet, ανασχεδιασμός εντύπων και διαδικασιών, διασύνδεση των Taxis και Taxisnet με το Πληροφοριακό Σύστημα Ακίνητης Περιουσίας, άντληση πληροφοριών φορολογικού περιεχομένου από την πηγή και αυτεπάγγελτη έκδοση βεβαιώσεων και πιστοποιητικών είναι κάποιες από τις αλλαγές που θα γίνουν στους φορολογικούς μηχανισμούς της χώρας μέσα στο επόμενο διάστημα.

Με την λειτουργική και τεχνική ενσωμάτωση των μνημονιακών πολιτικών στα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα επικαιροποιηθούν οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και θα υλοποιηθούν νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, που κατά την προκήρυξη θα συμβάλουν στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων (πολιτών και επιχειρήσεων), αλλά και στις ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το insider.gr.

Η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων της φορολογικής διοίκησης (Taxisnet, Taxis, ICISnet, Elenxis, MIS, πληροφοριακό σύστημα ακίνητης περιουσίας, κ.α..) θα διαρκέσει 36 μήνες, ήτοι τουλάχιστον έως το 2020, δεδομένου πως θα επέλθουν τροποποιήσεις στην επιχειρησιακή λογική των συστημάτων και θα αναπτυχθούν νέες εφαρμογές.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά στη λειτουργική και τεχνική ενσωμάτωση των αλλαγών που προκύπτουν από τα Μνημόνια και επηρεάζουν τα παραγωγικά πληροφοριακά συστήματα της, αναμορφώνοντας τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες, προκειμένου να ενδυναμωθεί ο μηχανισμός εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών τόσο στον τομέα της ευρύτερης φορολογίας όσο και στα ζητήματα τελωνειακού ενδιαφέροντος.

Προς το σκοπό αυτό η ΑΑΔΕ προχώρησε σε ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό με τίτλο «Εφαρμογή απαιτούμενων οργανωτικών αλλαγών σε παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ», ο οποίος κατοχυρώθηκε στις Intrasoft και Unisystems.

Ενδεικτικά, αν και μέχρι σήμερα, το Taxis αποτελεί το back-office φορολογικό σύστημα και εξυπηρετεί τους εφοριακούς, ενώ το Taxisnet είναι το εναλλακτικό κανάλι των συναλλαγών πολιτών και επιχειρήσεων με τις ΔΟΥ μέσω διαδικτύου, με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές θα ενοποιηθούν ουσιαστικά τα δύο πληροφοριακά συστήματα προκειμένου το σύνολο των συναλλαγών να διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με ομοιόμορφο τρόπο.

Στη βάση του ίδιους σχεδίου θα αλλάξει η μορφή των δηλώσεων που θα πρέπει να υποβάλλονται από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα καταργηθούν ή και θα συγχωνευθούν έντυπα και θα δημιουργηθούν νέα. Τέλος, τα Τaxis και Taxisnet θα αναβαθμιστούν προκειμένου να συλλέγουν κεντρικά πληροφορίες, είτε από φορείς του Δημοσίου (ασφαλιστικά ταμεία, υπουργείο Εσωτερικών, ληξιαρχεία, κ.α.)., είτε από οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα (τράπεζες, ΔΕΚΟ, κ.α.).

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet