Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Χουλιαράκης: Το 2018 θα είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής

Μείωση των φορολογικών βαρών από το 2019 προανήγγειλε ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Την αισιοδοξία του πως «το 2018 είναι το τελευταίο έτος δημοσιονομικής προσαρμογής» εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας νωρίτερα τη Δευτέρα στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής που συζητά τον νέο προϋπολογισμό.

Ο κ. Χουλιαράκης εκτίμησε πως «από το 2019 θα δημιουργηθεί κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος για σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών, όπως αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όπως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

«Η μεγάλη επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι πως, αφότου ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, έκανε τη δημοσιονομική προσαρμογή πολύ ηπιότερη από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, με τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων» σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης και τόνισε ότι «το 2018 είναι το τελευταίο σκαλοπάτι προσαρμογής».

Ο προϋπολογισμός του 2018 προσδιορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το οικονομικό περιβάλλον και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εδώ και μία δεκαετία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι «οι περιορισμοί αυτοί απορρέουν από το γεγονός πως η χώρα το 2010 έφτασε στο χείλος της καταστροφής, στο χείλος της χρεοκοπίας και στην πόρτα εξόδου από το κοινό νόμισμα. Και αυτή είναι η πραγματικότητα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει με τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 δεν ενσωματώνει επιπλέον μέτρα, ενσωματώνει μέτρα που είχαν συμφωνηθεί το 2016 και το 2017, με μία πολύ ηπιότερη προσαρμογή που ολοκληρώνεται. «Είναι ένας προϋπολογισμός που, παρά το δυσμενές περιβάλλον μέσα στο οποίο εκτελείται, βρίσκει χώρο να ενισχύσει περαιτέρω τα προγράμματα κοινωνικής προστασίας και μάλιστα στοχευμένα» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός. Σε αυτό το σημείο σημείωσε ότι «το μέρισμα είναι πολύ καλά στοχευμένο, αλλά δεν αποτελεί τη ναυαρχίδα της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης και δεν μπορεί να την αποτελεί διότι δεν είναι θεσμική τομή, δεν είναι μόνιμο μέτρο, είναι όμως θεσμική τομή το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κοινωνικά προγράμματα που προχωρούν, με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, τα σχολικά γεύματα και την επέκταση κάλυψης βρεφονηπιακών σταθμών.

«Άρα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός, αλλά ο τελευταίος της δημοσιονομικής προσαρμογής που συνεχίζει να υλοποιεί μία ήπια προσαρμογή σε σχέση με το παρελθόν και που προσπαθεί να είναι όσο πιο δίκαιος, είναι δυνατό» είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε ότι από το 2018 και μετά προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η μεταφορά του κέντρου βάρους από τα δημόσια οικονομικά στην πραγματική οικονομία, εκτιμώντας ότι «από το 2019 θα δημιουργηθεί κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος για σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών, όπως αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και όπως είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.