Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

«Μαχαίρι» στις εκπτώσεις και στις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ - Εάν δεν πιαστεί ο εισπρακτικός στόχος

Πρόβλεψη για «μαχαίρι» στις εκπτώσεις και στις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ εάν δεν πιαστεί ο εισπρακτικός στόχος το 2018 ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες οι Θεσμοί στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου.
 
Δεδομένου ότι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει τον Μάρτιο του 2018 (αντί για τον Δεκέμβριο του 2017) θα μειώσει τη βάση υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, οι θεσμοί θέλουν να διασφαλίσουν πως ο εισοδηματικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν θα επηρεαστεί.
 
Προς το σκοπό αυτό ζητείται από την κυβέρνηση να δεσμευθεί πως ο εισπρακτικός στόχος θα επιτευχτεί, εάν χρειαστεί, μέσω αυξήσεων στους συντελεστές του φόρου ή μέσω περικοπών στις ισχύουσες απαλλαγές.
 
Παράλληλα, για να υπάρξει χρόνος διορθωτικών κινήσεων αποφασίσθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2018 να γίνει τον Ιούνιο, ώστε να αρχίσει ο φόρος να εξοφλείται από τον Ιούλιο, ήτοι σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί για πέντε.
 
Εάν έως τον Ιούνιο καταδειχθεί πως ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ δεν πιάνεται (θα προκύψει εάν η εκκαθάριση δείξει πως βεβαιώθηκαν έσοδα λιγότερα από 3,1 δισ. ευρώ) τότε η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να αυξήσει τους συντελεστές είτε αν μειώσει τις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, κάτι που θεωρείται πιο πιθανόν.
 
Σήμερα 1.370.667 φορολογούμενοι απαλλάσσονται ή πληρώνουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ, με την απώλεια εσόδων από τις ελαφρύνσεις αυτές τις περιπτώσεις να υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ.
 
Συγκεκριμένα σήμερα χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα δε οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα εν λόγω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται 1.303.609 φορολογούμενοι και η απώλεια εσόδων από την έκπτωση είναι της τάξεως των 84,5 εκατ. ευρώ.
 
Παράλληλα, χορηγείται πλήρης απαλλαγή στο φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγό και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα εν λόγω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται 67.054 φορολογούμενοι και η απώλεια εσόδων από την έκπτωση είναι της τάξεως των 8,52 εκατ. ευρώ.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.