Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Οικογενειακά επιδόματα και ΔΕΗ στο μικροσκόπιο των Θεσμών

Στο μικροσκόπιο των Θεσμών θα βρεθούν επιδόματα, συντάξεις, ΔΕΗ και ΔΕΠΑ στις διαπραγματεύσεις που θα έχει σήμερα Παρασκευή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Oπως αναφέρει το insider.gr Οι διαπραγματεύσεις θα εκκινήσουν στις 10.30 το πρωί με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και θα ολοκληρωθούν μετά τις 6 το απόγευμα με τη συνάντηση των θεσμών με τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη.

Στόχος είναι να γεφυρωθούν διαφορές και να οδηγηθούμε αύριο Σάββατο πιο κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement). Αυτή η συμφωνία θα τεθεί τη Δευτέρα αρχικά υπόψη του EuroWorking Group και εν συνεχεία θα ενημερωθεί το Eurogroup.

Η εναρκτήρια συζήτηση για τα επιδόματα θα επικεντρωθεί στο πως θα χρηματοδοτηθούν τα οικογενειακά επιδόματα, τα σχολικά γεύματα και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί με τα 240 εκατ. ευρώ, από τα 320 εκατ. ευρώ που προέκυψαν ως εξοικονόμηση από την επισκόπηση δαπανών για το 2018. Η επιδιωκόμενη συμφωνία προβλέπει πιθανές μικρές αυξήσεις στο επίδομα πρώτου και δεύτερου παιδιού, αλλά και περικοπές στο επίδομα που λαμβάνουν όσοι έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά.

Στο θέμα των συντάξεων κυρίαρχη θέση στη συζήτηση θα έχουν τόσο το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, όσο και το θέμα του επαναυπολογισμού των συντάξεων, ώστε να εκδοθούν οι προσωπικές διαφορές των ήδη συνταξιούχων στη βάση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Στα ενεργειακά ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης αναμένεται να διευθετήσει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τις αλλαγές σε ΔΕΗ και ΔΕΠΑ.

Στην αγορά φυσικού αερίου εξετάζεται η αλλαγή της σχέσης της ΔΕΠΑ με τις θυγατρικές της ΕΠΑ. Η ΔΕΠΑ θα αποχωρήσει από το 51% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και θα αποκτήσει εξολοκλήρου την ΕΠΑ Αττικής, εξαγοράζοντας το ποσοστό 49% της Shell.

Σε ότι αφορά στη ΔΕΗ κυβέρνηση και θεσμοί συμφωνούν στην πώληση των μονάδων Μελίτης Ι και της άδειας κατασκευής της Μελίτης ΙΙ, καθώς και των ορυχείων της Βεύης και του Κλειδιού. Την ίδια τύχη θα έχουν και οι λιγνιτικές μονάδες  της Μεγαλόπολης. Εκεί που δεν έχουν καταλήξει είναι το τι θα γίνει με το μέλλον των περίπου 1.300 εργαζομένων στις τέσσερις μονάδες, με το market test και τις δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας (NOME).

Να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει από χθες τις προτάσεις των θεσμών για το αναθεωρημένο κείμενο του Μνημονίου, στο οποίο κατά δήλωση ανώτατου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν ακόμη «αρκετά κόκκινα σημεία». 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.