Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας «γράφουν» κυβέρνηση και Θεσμοί

«Γράφουν και σβήνουν» οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης μαζί με τους επικεφαλής των κλιμακίων των Θεσμών τις παραμέτρους της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement- SLA) αυτή την ώρα.

Στις 12 μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε το  πρόγραμμα συναντήσεων ξεκίνησε στις 12 με συζήτηση για τα δημοσιονομικά, στη 1 έγινε η συζήτηση τα φορολογικά και στις 2:30 ξεκίνησε η συζήτηση για την ολοκλήρωση των κειμένων, με πρώτη ενότητα τα χρηματοπιστωτικά.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών τα θέματα που μένουν ανοικτά είναι ελάχιστα και δεν διαφαίνεται κάποιο εμπόδιο που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη συμφωνία. Κατά τις ίδιες πηγές οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) θα «κτενίσουν» σήμερα το κείμενο της συμφωνίας με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Γιώργο Χουλιαριάκη και Έφη Αχτσιόγλου, οριστικοποιώντας τις τελικές εκκρεμότητες.

Συγκεκριμένα, θα διευκρινιστούν ζητήματα σχετικά με το θέμα των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το αίτημα της κυβέρνησης να αναβληθεί η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου.

Για τις αλλαγές των κοινωνικών επιδομάτων έχουν διασφαλιστεί 320 εκατ. ευρώ μέσω της επισκόπησης των δαπανών (spending review) του Δημοσίου, εκ των οποίων τα 160 εκατ. ευρώ θα προστεθούν στον προϋπολογισμό για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων (κατά κύριο λόγο του πρώτου και δεύτερου παιδιού), ώστε από 650 εκατ. ευρώ φέτος να διατεθούν το 2018 συνολικά 810 εκατ. ευρώ. Απομένει να συμφωνηθεί σήμερα το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει το πρώτο παιδί, ώστε να ακολουθήσει η κλιμάκωση, καθώς στη νέα «αρχιτεκτονική» προβλέπεται ένα επίδομα για όλους, το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των τέκνων και εισοδηματικά κριτήρια.

Η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τα υπόλοιπα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τo spending προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι κανονικοί συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές αυτές ανεστάλη η κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για το 2017, αλλά θα ισχύσει από το 2018. Στα νησιά στα οποία κανονικά οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, 9% και 17% στο 6%, 13% και 24% με το νέο έτος, περιλαμβάνονται και οι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από το μεταναστευτικό Λέσβος και Κως.

Να τονιστεί πως από τη στιγμή που συμφωνηθεί το κείμενο της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο θα κοινοποιηθεί στο EuroWorking Group, το οποίο θα προετοιμαστεί αναλόγως για να ενημερώσει το Eurogroup που συνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα.

Η Ευρωομάδα θα συνεδριάσει υπό δύο συνθέσεις. Αρχικά θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, η οποία θα αρχίσει στις 2 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν στις 7 το απόγευμα οι υπουργοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης του Δεκεμβρίου.

Στην πρωινή συνεδρίαση το Eurogroup το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η πορεία της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Από τη στιγμή που θα υπάρχει SLA οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να παροτρύνουν την Ελλάδα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, ώστε να αποσπάσει μια θετική έκθεση συμμόρφωσης από τους θεσμούς, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.