Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ντάισελμπλουμ: Πολλά από τα νέα μέτρα θα ψηφιστούν πριν τα Χριστούγεννα

Να σπεύσει να αξιοποιήσει παραγωγικά το διάστημα των 50 ημερών που μεσολαβεί έως το επόμενο Eurogroup, στις 22 Ιανουαρίου 2018, κάλεσαν την Ελλάδα ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το Eurogroup ο Ολλανδός, που θα αντικατασταθεί από τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο στην κεφαλή της Ευρωομάδας, καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία θεσμών – ελληνικής κυβέρνησης και εστίασε στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων.

«Έχουμε καλά νέα από την Αθήνα. Η σκληρή δουλειά που έγινε από τους Θεσμούς και την κυβέρνηση οδήγησαν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο», είπε και προσέθεσε: «Τα επόμενα βήματα αφορούν στην εφαρμογή προστατευμένων. Μεγάλο μέρος θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα με τη νέα χρονιά».

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως θα ακολουθήσει έκθεση συμμόρφωσης από την πλευρά των Θεσμών ώστε το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου να λάβει την επίσημη απόφαση για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως το Εurogoup ζήτησε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υπάρξει πρόνοια για την υπόθεση της δίωξης κατά των ξένων εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ. «Εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες. Πρόκειται για τρεις ανθρώπους που ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν και τώρα βρίσκονται κατηγορούμενοι», είπε.

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν γυρίσει σελίδα

Υπήρξαν πολύ θετικά σχόλια στο Eurogroup για την γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και, όπως επισήμανε, υπογραμμίσθηκε πως πρέπει να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν γυρίσει σελίδα και αναμένουμε καλύτερη συνεδρίαση στις 22 Ιανουαρίου». Ο κ. Τσακαλώτος συνεχάρη τον Μάριο Σεντένο για την εκλογή στην προεδρία του Eurogroup και του ευχόμαστε καλή επιτυχία, θα κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά παρόλο που ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

«Εύσημα» από Ευρωπαίους αξιωματούχους

Ο Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως η τεχνική συμφωνία με την Ελλάδα είναι προϊόν εποικοδομητικών συζητήσεων. «Δώσαμε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση. Δεν έχει υπάρξει ξανά τόσο ομαλή διαδικασία διαπραγματεύσεων κάτι που προφανώς είναι πολύ καλό νέο. Κοιτάζουμε τώρα την δουλειά που πρέπει να γίνει για την ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε.

Για τα προαπαιτούμενα αποσαφήνισε και εκείνος πως θα πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. «Κατανοώ πως το βασικό πακέτο θα υιοθετηθεί πριν τα Χριστούγεννα και τα επόμενα μετά. Το τέλος της αξιολόγησης μπορεί να γίνει στις 22 Ιανουαρίου, κάτι που δεν είναι μόνο επιθυμητό, αλλά και εφικτό», είπε.

Ο Μοσκοβισί επεσήμανε ότι όλοι οι θεσμοί αποδέχονται πως υπάρχει μεγάλη υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος και πως υπάρχει συμφωνία και για το 2018 που ο στόχος είναι πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ο ίδιος εγκωμίασε και τις αποφάσεις για την μεταρρύθμιση του τομέα της ενεργείας, λέγοντας πως ήταν «απαραίτητες».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Μοσοβισί ότι περιμένει το βιβλίο του κ. Ντάισελμπλουμ για την κρίση. «Έχει υπάρξει το βιβλίο του κ. Βαρουφάκη το «Ενήλικες στο δωμάτιο» που είναι ιστορίες για παιδιά. Περιμένω το βιβλίο του Γερούν γιατί κάποιος πρέπει να γράψει την αληθινή ιστορία χωρίς  παράνοια (Συγγνώμη αλλά έπρεπε να το πω», σημείωσε.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ικανοποιημένος για την ταχεία επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, την οποία χαρακτήρισε ως ένδειξη «ιδιοκτησίας» του προγράμματος. «Είναι κάτι που σίγουρα τονώνει την εμπιστοσύνη των αγορών», ανέφερε.

Τέλος, επανέλαβε την ανακοίνωση του ESM πως μετά την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων παρεμβάσεων το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 25% έως το 2060 , έναντι 20% που ήταν η αρχική εκτίμηση, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ως προς το ΑΕΠ θα μειωθούν κατά 6% (και όχι κατά 5% που υπολογιζόταν αρχικά), υπογραμμίζοντας πως από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος δεν προκύπτει κόστος για τα κράτη μέλη της ΕΕ.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.