Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υπό το άγρυπνο μάτι των θεσμών οι πλειστηριασμοί ως το τέλος του προγράμματος

Στενά θα παρακολουθούν τη διαδικασία των πλειστηριασμών ως το τέλος του ελληνικού προγράμματος οι θεσμοί.

Άλλωστε σύντομα η Τετάρτη θα καθιερωθεί ως ημέρα των θεσμών.

Από σήμερα έως τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, μεσολαβούν περίπου 37 Τετάρτες. Στο διάστημα αυτό χιλιάδες ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί από τράπεζες και Δημόσιο, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για κύριες ή εξοχικές κατοικίες ή από το εάν οι κάτοχοι τους είναι πραγματικά άποροι ή απλά στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο δεν μάσησε χθες τα λόγια του και ξεκαθάρισε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου πως το πλέον κρίσιμο σημείο των επόμενων μηνών είναι η διαρκής υλοποίηση ηλεκτρονικών και φυσικών πλειστηριασμών για οφειλές προς τράπεζες και Δημόσιο.  Δεν άφησε μάλιστα κανένα περιθώριο εφησυχασμού λέγοντας πως οι δανειστές θα έχουν καθημερινή ενημέρωση για το θέμα.

Αυτό πάντως που προβληματίζει την αγορά είναι το τι θα συμβεί με τις τιμές των ακινήτων από το επικείμενο κύμα μαζικών πλειστηριασμών. Την έγνοια αυτή την έχουν και οι τράπεζες που αποκτούν πολλά από τα ακίνητα που οι ίδιες βγάζουν σε πλειστηριασμό στην αρχική τιμή αποτίμησης τους, ώστε να μη εγγράψουν λογιστικές ζημιές.

Ωστόσο, η πρακτική αυτή στρεβλώνει τις πραγματικές αξίες στην αγορά, καθώς εμφανίζονται μεταβιβάσεις και συμβόλαια που ουσιαστικά έχουν τιμές 2010!

Με τον τρόπο αυτό οι τιμές με μια έννοια «χειραγωγούνται» και νοθεύεται το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, «διαβρώνεται» η βάση τιμών ακινήτων που έχει η Τράπεζα τη Ελλάδας και «αχρηστεύονται»  τα στοιχεία αγοραπωλησιών που συλλέγει η Ένωση Συμβολαιογράφων. Απότοκο της εξέλιξης αυτής είναι να καταστεί πιο δύσκολη η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές τον προσεχή Μάρτιο.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.