Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κομισιόν: Τα κράτη μέλη θα αποφασίζουν για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών

Οι αρχές κάθε χώρας θα ρυθμίζουν το καθεστώς για τα επίγεια και online τυχερά παιχνίδια.

Αρμόδια για τη ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιχνιδιών – και δη της διαδικτυακής αγοράς – θα είναι πλέον τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από απόφαση της Κομισιόν.

Όπως προκύπτει από καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, πλέον η κάθε χώρα θα είναι αρμόδια να ορίζει το πλαίσιο που θα διέπει την αγορά των τυχερών παιχνιδιών. Πλέον, την απόφαση της εκάστοτε χώρας δεν θα μπορεί να προσβάλει κανείς στην Κομισιόν, αφού η τελευταία ανακοίνωσε επισήμως την παύση κάθε νομικής διαδικασίας που είχε κινηθεί κατά κρατών-μελών σε επίπεδο ΕΕ, βάσει καταγγελιών για παραβίαση των κανόνων της ελεύθερης αγοράς.

Ουσιαστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρίνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητά της να κάνει χρήση των εξουσιών της σε θέματα παραβάσεων, για να προωθήσει μια ενιαία αγορά στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Ως εκ τούτου, τα κράτη-μέλη διατηρούν το δικαίωμα να περιορίζουν τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, όπου το κρίνουν απαραίτητο, για να προστατεύσουν στόχους δημόσιου συμφέροντος, όπως είναι η προστασία των ανηλίκων, η αντιμετώπιση της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια και η καταπολέμηση των παρατυπιών και της απάτης. Μετά και την εξέλιξη αυτή, είναι σαφές πλέον ότι οι δικαστικές αρχές κάθε χώρας και μόνον είναι αρμόδιες για οποιαδήποτε σχετική καταγγελία.

Όπως προκύπτει από τις αποφάσεις της Κομισιόν, «η Επιτροπή θεωρεί ότι τα αρμόδια εθνικά δικαστήρια μπορούν να επιληφθούν αποτελεσματικότερα των σχετικών καταγγελιών, εφαρμόζοντας τις πολυάριθμες αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ σχετικά με την εθνική νομοθεσία στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Οι καταγγέλλοντες καλούνται, συνεπώς, να αξιοποιήσουν τα εθνικά μέσα έννομης προστασίας, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ενωσιακό δίκαιο στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Τα κράτη μέλη διαθέτουν αυτονομία ως προς τον τρόπο που οργανώνουν τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και συγκεκριμένα το επίπεδο φορολόγησής τους, εφόσον σέβονται τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Συνθήκης. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέβαλε με τις αποφάσεις του ώστε να διασαφηνιστούν οι περιορισμοί των αρχών της Ενιαίας Αγοράς που μπορούν να δικαιολογηθούν υπό το πρίσμα των στόχων δημόσιας πολιτικής, όπως είναι η προστασία των καταναλωτών και των ανηλίκων στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών».

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν προηγηθεί αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες, είναι στην διακριτική ευχέρεια των κρατών μελών της ΕΕ να καθορίζουν τα μέτρα που είναι αναγκαία για τη διαφύλαξη της προστασίας των καταναλωτών και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης.

Κατά την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εναπόκειται στο κάθε κράτος-μέλος να αξιολογήσει αν δραστηριότητες του κλάδου των τυχερών παιγνίων πρέπει να απαγορευτούν κατ’ όλο ή κατά μέρος ή αν πρέπει να περιοριστούν αυτές οι δραστηριότητες, καθώς και να σχεδιάσουν περισσότερο ή λιγότερο αυστηρούς εποπτικούς κανόνες σε σχέση με αυτό το ζήτημα.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.