Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Μοσκοβισί και ομόλογο δεν μπόρεσαν να «φρενάρουν» το Χρηματιστήριο

Στο... κενό έπεσε η επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς κρατικού ομολόγου, καθώς και τα ενθαρρυντικά σχόλια του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί για την ελληνική οικονομία, καθώς δεν κατόρθωσαν να ανακόψουν την πτωτική πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2016, καταγράφοντας απώλειες 5,32%, αφού ουσιαστικά «βυθίστηκε» στην κινούμενη άμμο των διεθνών αγορών που βίωσαν τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων επτά ετών.

Η Ελλάδα κατάφερε να βρει την… «χαραμάδα ευκαιρίας» και να δανειστεί με κουπόνι 3,5% για επτά χρόνια αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή. Οι ξένοι -κυρίως- επενδυτές θεώρησαν δελεαστική την απόδοση του ελληνικού ομολόγου, με αποτέλεσμα η έκδοση να υπερκαλυφθεί και η κυβέρνηση να συγκεντρώσει τα εύσημα του διεθνούς Τύπου που έκαναν λόγο για μια «πανηγυρική» νέα επιστροφή στις αγορές.

Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί που βρέθηκε για δύο ημέρες στη χώρα μας, δεν έχασε ευκαιρία να εξάρει το μεταρρυθμιστικό έργο και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα, λέγοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα γίνεται και πάλι ελκυστική στους επενδυτές και «κανονική χώρα». Σημείωσε δε ότι ήρθε η στιγμή οι εταίροι να εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και, στο πλαίσιο αυτό, μελετάται σοβαρά η γαλλική πρόταση που συνδέει το ελληνικό χρέος με τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο ίδιος τάχθηκε ενάντια σε ένα τέταρτο πρόγραμμα αλλά υπογράμμισε ότι χρειάζεται προσήλωση στα συμφωνηθέντα και ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων και ότι δεν θα πρέπει η χώρα να εφησυχάσει.

Τα ευρωπαϊκά εύσημα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη απήχηση της κρατικής έκδοσης στις αγορές, θα είχαν διαμορφώσει ανοδικό κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο, εάν η εβδομάδα που πέρασε δεν είχε συμπέσει με «Βατερλώ» στα διεθνή χρηματιστήρια. Η βίαιη πτώση συνεχίστηκε και την Παρασκευή, με τον DAX να υποχωρεί κατά 1,25%, τον FTSE 100 κατά 1,09% και τον Nikkei να κατρακυλά εκ νέου σημειώνοντας απώλειες 2,32%. Λίγα λεπτά πριν τις 9:00 (ώρα Ελλάδος), ο Dow Jones στις ΗΠΑ «έχανε» 500 εντός της συνεδρίασης καταγράφοντας πτώση 1,37%.

Ο πανικός πωλήσεων στις διεθνείς αγορές που ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή πυροδοτήθηκε από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η οποία ενέτεινε τις προσδοκίες για επίσπευση της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

«Οι ξένες αγορές έχουν κάθε λόγο να διορθώσουν και να αναπροσαρμόσουν τις αποτιμήσεις σε μια σχέση λογικότερη έναντι των ομολόγων αναφοράς που βλέπουν τις αποδόσεις τους να ανεβαίνουν. Το πόσο θα είναι αυτή η διόρθωση δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί», σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.