Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ανοίγει ο δρόμος για τον ειδικό διαχειριστή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έγινε δεκτή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση για την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Η αποδοχή της αίτησης αυτής έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παύση της μέχρι σήμερα διοίκησης της ΕΝΑΕ, συμφερόντων του γαλλολιβανέζου επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Τράπεζα Πειραιώς είχαν καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για την υπαγωγή των ναυπηγείων σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Πλέον μετά και την αποδοχή της αίτησης αυτής ο ειδικός διαχειριστής θα προχωρήσει σε διαχωρισμό των κλάδων του ναυπηγείου, αποτίμηση και στη συνέχεια σε διεθνή διαγωνισμό για την πώλησή τους.

Ειδικότερα, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ο στόχος είναι ο διαχωρισμός του ναυπηγείου σε δύο μέρη, και συγκεκριμένα σε εμπορικό και στρατιωτικό και εντός του δωδεκαμήνου να έχει βγει στον αέρα και ο διεθνής διαγωνισμός.

Να σημειωθεί επίσης ότι οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους πιστωτές της (που ήταν και το επιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου στην αίτηση για το καθεστώς ειδικής διαχείρισης) περιλαμβάνουν προς το Ελληνικό Δημόσιο: οφειλή ύψους άνω των 620 εκατ. ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ, προς την Τράπεζα Πειραιώς: οφειλές συνολικού ύψους 24 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας από 1.04.2017, ενώ προς τους εργαζόμενους οφείλεται συνολικό ποσό άνω των 176 εκατ. ευρώ.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.