Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Αρχές Ιουνίου «κληρώνει» για το νέο ΕΝΦΙΑ

Αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το νέο ΕΝΦΙΑ.

Εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες αναμένεται να λάβουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ το 2018, μετά την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, ενώ μειωμένο φόρο θα έχουν οι ιδιοκτήτες σε ακριβές περιοχές, όπως το Ψυχικό, όπου οι εμπορικές αξίες είναι πλέον πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων τιμών έχει ήδη καθοριστεί, ο τελικός λογαριασμός όμως παραμένει ακόμα ανοιχτός και θα προκύψει έπειτα από μια δοκιμαστική εκκαθάριση του φετινού φόρου ακινήτων, η οποία θα δείξει τον δρόμο για τις απαιτούμενες ή μη διορθώσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ 2018.

Σε κάθε περίπτωση, το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει πλήρως μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο. Έως τις 14 Ιουνίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές, θα έχει εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση με τις νέες τιμές, ενώ έως το ίδιο χρονικό ορόσημο θα έχουν ψηφιστεί και οι τυχόν αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Αν χρειαστούν τελικά διορθώσεις στους συντελεστές, θα φανεί από τις ασκήσεις προσομοίωσης τις οποίες θα τρέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το αργότερο στις αρχές Ιουνίου. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι χωρίς παρέμβαση στους συντελεστές, για το 82% των ιδιοκτητών ακινήτων, το φετινό ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι το ίδιο με πέρυσι, για έναν στους δέκα (10%) θα προκύπτουν επιβαρύνσεις και για το υπόλοιπο 8% μειώσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση κλιμάκια τιμών ζώνης τα οποία προσδιορίζουν τον βασικό φόρο. Θεωρείται δεδομένο ότι σε περιοχές με σημερινή τιμή ζώνης της τάξεως των 550-600 ευρώ, οι νέες τιμές θα είναι αυξημένες. Αν στις συγκεκριμένες περιοχές οι νέες τιμές δεν υπερβαίνουν τα 750 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ δεν αλλάζει. Θα συνεχίσει να υπολογίζεται με 2,8 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αντίστοιχα στο επόμενο κλιμάκιο, από 751 έως και 1.000 ευρώ, εφόσον μια τιμή ζώνης των 800 ευρώ ανέβει στα 1.000 ευρώ και πάλι ο ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται. Στο συγκεκριμένο κλιμάκιο ο βασικός φόρος υπολογίζεται με 2,9 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το ίδιο ισχύει και στα «ρετιρέ». Όσο και αν αυξηθούν οι τιμές ζώνης σε περιοχές με σημερινές τιμές πάνω από 5.000 ευρώ, ο ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται. Ο βασικός φόρος υπολογίζεται με 13 ευρώ ανά τετραγωνικό για κάθε ακίνητο με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρώ.

Σε ποιες περιοχές θα αυξηθούν αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ

ΑΤΤΙΚΗ: Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Άγιοι Ανάργυροι, Ίλιον, Καματερό, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι, Πετρούπολη, Ταύρο, Χαϊδάρι, Αρτέμιδα, Αυλώνα, Αχαρνών, Βαρνάβα, Γραμματικό, Κάλαμο, Κιούρκα, Καπανδρίτι, Μαλακάσα, Ωρωπό, Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Μαγούλα, Μέγαρα, Κινέττα, Φυλή.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Ρέντη, Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια, Πέραμα, Σαλαμίνα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ασπροβάλτα, Κορδελιό, Επανομή, Ευκαρπία, Διαβατά, Σίνδο, Λαγκαδά, Μενεμένη, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Χαλάστρα, Χαλκηδόνα, Εξοχή, Φίλυρο, Χορτιάτη.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Best of Internet