Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΕΕ για συντάξεις: Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται – Κανείς δεν μίλησε για αναστολή περικοπών

Σαφή προειδοποίηση πως οι συμφωνίες της Ελλάδας και των δανειστών της θα πρέπει να τηρούνται, απέστειλαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι Βρυξέλλες.

«Οι συμφωνίες που έχει κάνει η Ελλάδα με τους δανειστές της θα πρέπει να τηρηθούν», διεμήνυσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, διαψεύδοντας τις πληροφορίες πως εξετάζεται η κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. «Υπάρχει μία και μοναδική πηγή κι αυτή είναι ο πρόεδρος της κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βίντερστάιν.

Σε διάψευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων προχώρησε επίσης και κυβερνητικός αξιωματούχος, λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε τα εξής: «Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση». Ο ίδιος πάντως άφησε ανοικτό το παράθυρο εφαρμογής των περικοπών, αλλά και ενεργοποίησης των αντιμέτρων. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε. Κατά τον ίδιο υπήρξε σύγκληση θέσεων για το δημοσιονομικό κόστος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, αλλά η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο  του 2018 και  του 2019 δεν ολοκληρώθηκε και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία ακόμη ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς, σε ό,τι αφορά τις συντάξεις», ανέφερε νωρίτερα το Reuters, διαψεύδοντας και αυτό με τη σειρά του τα περί κατάργησης του μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Να σημειωθεί πως πριν δύο ημέρες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε ξεκαθαρίσει πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και ως εκ τούτου απέκλεισε την μη περικοπή των συντάξεων.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής, όταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, πως δεν τίθεται πλέον θέμα αναβολής του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του.

«Βιώσιμο θεωρούν οι θεσμοί το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μετά τις επαφές με το οικονομικό επιτελείο και πλέον δεν μιλούν για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του», ανέφερε το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί πως αργότερα εντός της ημέρας θα υπάρξει ανακοίνωση των θεσμών για την ολοκλήρωση της πρώτης μεταπρογραμματικής αξιολόγησης χωρίς όμως να αναμένεται να αναφερθούν ή να τοποθετηθούν στο σχετικό ζήτημα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.