Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

ΥΠΟΙΚ: Ζητήσαμε να μην περικοπούν οι συντάξεις παρουσιάζοντας στοιχεία

«Η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο και υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί». Αυτά τα επιχειρήματα παρέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς για την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων ,σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών που ενημέρωσαν για το περιεχόμενο των συζητήσεων της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης.

Ειδικότερα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

«Το οικονομικό επιτελείο έθεσε στους συνομιλητές του το ζήτημα της ακύρωσης της περικοπής των συντάξεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η περικοπή των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο, αλλά δημοσιονομικό, υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων και παράλληλα να υλοποιηθεί ένα μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων η μη περικοπή των συντάξεων (προσωπικής διαφοράς) δεν επηρεάζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για τις επόμενες δεκαετίες. Και για το θέμα αυτό η ελληνική πλευρά κατέθεσε στοιχεία και πίνακες σύμφωνα με τα οποία εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα», σημείωσαν οι κύκλοι του υπουργείου.

Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε σύγκλιση -με ελάχιστες αποκλίσεις- ως προς το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ,  συζητήθηκε η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων και συμφωνήθηκε η διαδικασία μέσω της οποίας θα επιτευχθεί σύγκλιση ως προς το δημοσιονομικό χώρο του 2019.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους θεσμούς για την διαδικασία εφαρμογής της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.