Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Citigroup: Αναιμική η ανάπτυξη το 2019 - Δύσκολος στόχος το 3,5% πλεόνασμα

Η Αθήνα δεν θα πετύχει το δημοσιονομικό στόχο το 2019, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

Για ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας κάτω από το 2% για την επόμενη τετραετία, κάνει λόγο η Citigroup, αντίθετα με τις προσδοκίες της κυβέρνησης για επίτευξη υψηλότερης ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής.

Ειδικότερα, βάσει με όσα αναφέρουν αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού, το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% φέτος ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν στο 1,5% τα δύο επόμενα χρόνια και θα ατονήσουν περαιτέρω στο 1,4% την περίοδο 2021-22.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Citigroup, η χώρα μας πρόκειται να πασχίζει κάθε χρόνο να πετύχει του στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που προβλέπεται έως το 2022.

Ειδικότερα, η Citigroup προβλέπει ότι η Αθήνα δεν θα πετύχει τον δημοσιονομικό στόχο το 2019 – χρονιά που κανονικά θα πρέπει να εφαρμοστεί η περικοπή συντάξεων – εκτιμώντας πως πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 3,3%.

Η αδυναμία του κράτους να βρει ισορροπία ανάμεσα στους δημοσιονομικούς στόχους και στην ανάγκη να υποστηρίξει την ανάκαμψη αντανακλώνται στους υπολογισμούς της Citi για την κρατική κατανάλωση – δηλαδή στις δαπάνες του Δημοσίου για παροχή υπηρεσιών – η οποία αναμένεται να μειωθεί κατά 2% φέτος και κατά 0,2% την επόμενη χρονιά.

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.