Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Έλληνες και Ευρωπαίοι λένε «ναι» στο ευρώ σε επίπεδα ρεκόρ για δεύτερη συνεχή χρονιά

Σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο για δεύτερο συνεχές έτος βρίσκεται η στήριξη του ευρώ μεταξύ των πολιτών μεταξύ των πολιτών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 74% των πολιτών της ευρωζώνης δηλώνουν ότι το ευρώ είναι θετικό για την ΕΕ στο σύνολό της. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο αφότου τέθηκε αυτή η ερώτηση για πρώτη φορά το 2010, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών (64%) πιστεύουν ότι η ύπαρξη του ευρώ είναι κάτι καλό για τη χώρα τους. Η τάση από το 2002 δείχνει ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι το ευρώ είναι κάτι καλό για τη χώρα τους αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2007. Έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ το 2017, όταν αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες από το 2016, και διατηρήθηκε σε αυτό το επίπεδο το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν το ευρώ έκανε καλό ή κακό στην χώρα, οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 60%, ότι είχε θετική επίδραση, ενώ αντιστοίχως ψηλή (70%) είναι και η στήριξη στο Ευρώ ως προς την επίδραση του στην Ε.Ε Σε ποσοστό 78%, οι Έλληνες απαντούν ότι η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος δεν άλλαξε το αίσθημα τους ως προς το αν αισθάνονται Ευρωπαίοι.

Η Επιτροπή διενεργεί τακτικά έρευνες για τη μέτρηση της γενικής αντίληψης σχετικά με το ευρώ ανάμεσα στους πολίτες που ζουν στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Αυτή είναι η δέκατη έβδομη παρόμοια έρευνα από το 2002.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.