Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Η EE δίνει «πράσινο φως» στον προϋπολογισμό – Δεν θα κοπούν οι συντάξεις προβλέπει ο Μοσκοβισί

Θετική στο να μη περικοπούν οι συντάξεις στην Ελλάδα εμφανίζεται η Κομισιόν.

Το επιβεβαίωσε μάλιστα σήμερα Τετάρτη, ο αρμόδιος επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, παρουσιάζοντας την έκθεση της Κομισιόν για το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού.

«Ανοίγει ο δρόμος για ακύρωση του προνομοθετημένου μέτρου περικοπής των συντάξεων» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

«Η εφαρμογή της περικοπής θα είχε ως αποτέλεσμα οι συντάξεις να μειωθούν κατά 14% για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους, φέροντάς αρκετούς από αυτούς πιο κοντά στο όριο της φτώχειας», είπε. 

Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί προέβλεψε ότι το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου θα δώσει το πράσινο φως για την μη περικοπή των συντάξεων, αποδεχόμενο την έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε ο αρμόδιος επίτροπος η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τις δεσμεύσεις, που ανέλαβε στην απόφαση του Ιουνίου για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ το πακέτο μέτρων που πρότεινε, συμμορφώνεται με τη δέσμευση για έλλειμμα στο 3,5%.

Η συμμόρφωση της Ελλάδας με τη δέσμευσή της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επισημαίνεται και στην πρώτη έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Όμως, η πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας ζητά από την ελληνική κυβέρνηση επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων για να προσεγγίσουν τους στόχους τους, καθώς βλέπει «μέτρια» πρόοδο στην υλοποίησή τους.

Παράλληλα, τονίζει ότι η εκταμίευση του 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη SNPs και ANFA θα μετατεθεί στην επόμενη χρονιά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση η ενεργοποίηση των σχετικών μέτρων «θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας».


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.