Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Υποχρεωτική η εγκατάσταση POS για τους δικηγόρους έκρινε το ΣτΕ

Υποχρεωτική καθίσταται η αποδοχή πληρωμών μέσω τερματικών καρτών από τους δικηγόρους, καθώς  το Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε πως η πληρωμή των δικηγόρων μέσω POS είναι και νόμιμη και συνταγματική.

Να σημειωθεί πως οι δικηγόροι έως σήμερα επικαλούνταν την γνωμοδότηση 3/2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που υποστήριζε πως η εγκατάσταση και τοποθέτηση POS έχει προαιρετικό χαρακτήρα για τους δικηγόρους.

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ερμηνεύοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την εγκατάσταση και λειτουργία POS στα δικηγορικά γραφεία έχει επανειλημμένα υποστηρίζε το τελευταίο έτος πως το πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 65 ν. 4446/2016 δεν καταλαμβάνει τους δικηγόρους, οι εντολείς των οποίων δεν είναι καταναλωτές και ως εκ τούτου η σχετική κοινή υπουργική απόφαση 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων υποστήριζε πως η η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της κοινής υπουργικής απόφασης 45231/2017 από την διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS, είναι παράνομη λόγω παραβίασης της ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ παραβιάζεται και το δικαίωμα έννομης προστασίας λόγω αύξησης του κόστους πρόσβασης στην Δικαιοσύνη.

Ωστόσο, το Β Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο, απέρριψε ομόφωνα ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, που ζητούσαν να ακυρωθεί τόσο το άρθρο 65 του νόμου 4446/2016, όσο και οι υπουργικές αποφάσεις που προέβλεψαν τις ρυθμίσεις για τις πληρωμές μέσω POS σε όσους ασκούν το επάγγελμα του δικηγόρου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων ως αβάσιμους λόγω της καθιέρωσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το εύρος της οικονομίας, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, σημειώνοντας ότι το μέτρο αφορά το σύνολο των εμπόρων, βιοτεχνών, ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά και των αγροτών, όσων ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των δικηγόρων στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με εντολείς-καταναλωτές νομικών υπηρεσιών.


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.