Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ρέγκλινγκ: Μεταρρυθμίσεις για να συνεχιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Μήνυμα για απαρέγκλιτη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, απέστειλε σήμερα Πέμπτη, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι δηλώσεις του Ρέγκλινγκ έρχονται λίγη ώρα μετά την ενεργοποίηση – νωρίτερα την Πέμπτη – από την πλευρά του EFSF του πακέτου των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα.

«Εκτιμάμε ότι η συνολική δέσμη μεσοπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς τον περασμένο Ιούνιο θα οδηγήσει στη μείωση του λόγου του χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 30% έως το 2060. Επίσης, αναμένουμε ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα μειωθούν κατά 8% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρέγκλινγκ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα περιλαμβάνουν κίνητρα για τη συνεχή εφαρμογή εκ μέρους της Ελλάδας των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου, η κατάργηση του επιτοκιακού περιθωρίου μέχρι το 2022 θα εξαρτάται «από τη διατήρηση των βασικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος και τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα συμφωνηθέντα μέτρα και πολιτικές δεσμεύσεις για την περίοδο της μεταμνημονιακής επιτήρησης».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, πρόκειται για τα μέτρα που είχαν εγκρίνει οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά αφορούν στον μηχανισμό για την υπό όρους κατάργηση της επιτάχυνσης (step up) των επιτοκιακών περιθωρίων που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος από το 2018 και μετά, στην περαιτέρω επέκταση της περιόδου χάριτος για τους τόκους και τις αποσβέσεις κατά δέκα έτη σε ό,τι αφορά στα δάνεια του EFSF ύψους 96,4 δισ. ευρώ και στην επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης των προαναφερόμενων δανείων κατά δέκα  έτη.

Οι αποφάσεις του EFSF συνεπάγονται πως η Ελλάδα θα αρχίσει να αποπληρώνει τα περισσότερα από τα δάνεια του EFSF μετά το 2033 και πως η μέση ωρίμανση αυτού του χρέους θα είναι τα 42,5 χρόνια.
 


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.