Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Επεκτείνεται σε περισσότερους επαγγελματικούς κλάδους η υποχρέωση να χρησιμοποιούν POS στις συναλλαγές με τους πελάτες τους, όπως προβλέπει νέα υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η δημοσίευση της οποίας αναμένεται να γίνει στο ΦΕΚ εντός των ημερών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στη νέα λίστα που περιλαμβάνει τα επαγγέλματα τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν POS είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου της προσχολικής εκπαίδευσης όπως οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις επισκευής και συντήρηση σκαφών, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε  ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες, δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, δραστηριότητες μετάφρασης και διερμηνείας, επισκευή ειδών προσωπικής και οικιακής χρήσης.

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση, οι επιχειρήσεις αυτές θα έχουν περιθώριο τριών μηνών για να συμμορφωθούν και να αποκτήσουν μηχανήματα αυτόματων πληρωμών για τις συναλλαγές.

Όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες προχωρήσουν σε έναρξη δραστηριότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών προ της παρέλευσης του τρίμηνου, οφείλουν και αυτές να συμμορφωθούν μέσα σε διάστημα 4 μηνών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης. Όσοι προβούν σε έναρξη δραστηριότητας ή στη σχετική μεταβολή μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, οφείλουν να συμμορφωθούν εντός ενός μηνός από την έναρξη, ή τη μεταβολή. Για τους παραβάτες προβλέπεται ότι επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ.

Επιπλέον την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 λήγει η παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών για τη δήλωση στο Taxisnet του επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις  αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι επαγγελματίες που είναι υπόχρεοι σε POS και δέχονται πληρωμές με ηλεκτρονικό χρήμα θα πρέπει να δηλώνουν ηλεκτρονικά τον επαγγελματικό  λογαριασμό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr), εντός μηνός από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας που υπάγεται στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας.

Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Επιπλέον στην περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ θα επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αρκετοί από τους 130.000 επαγγελματίες, που έχουν εγκαταστήσει μηχανάκια POS τα έχουν ανενεργά, με βάση τα στοιχεία του περασμένου Οκτωβρίου από τις τράπεζες. Όπως προκύπτει, το ποσοστό τους φτάνει στο 20% γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Οικονομικών να ξεκινήσει προληπτικούς ελέγχους. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις ομάδες των επαγγελματιών που αποφεύγουν να κάνουν χρήση των POS συγκαταλέγονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον, όπως υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, συνεργεία αυτοκινήτων, μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα στην επαρχία, καθώς και γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί σε όλη την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε περισσότερους από 2.127 ελέγχους ανά την επικράτεια που διενέργησαν έως  τις 20.09.2018 τα κλιμάκια ελεγκτών της, για την κατοχή και χρήση του συστήματος POS, επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 208.500 ευρώ σε επιχειρήσεις που αφορούν τους εξής κλάδους: εστίαση-αναψυχή (631), εμπορικές επιχειρήσεις (1025), επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, όπως συνεργεία, κομμωτήρια, σχολές οδηγών, γυμναστήρια  κλπ (249),αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία (144) και παντοπωλεία (78).


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.