Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κοντά στα 630 ευρώ «κλειδώνει» ο κατώτατος μισθός – Έρχεται αύξηση έως 10%

Πέριξ των 630 ευρώ αναμένεται να «κλειδώσει» ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Φλεβάρη και θα επηρεάσει θετικά τις αποδοχές περίπου 400.000 μισθωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Επιτροπή Σοφών» προτείνει στο πόρισμα που παρέδωσε στην υπουργό Εργασίας αύξηση 5% - 10% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή αύξηση από 29,3 έως 58,6 ευρώ.

Το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγηση της υπουργού Εργασίας προς το υπουργικό συμβούλιο, ενώ η υπογραφή της υπουργικής απόφασης με την οποία θα αυξάνεται ο βασικός μισθός των 586,08 ευρώ και το βασικό ημερομίσθιο των 26,18 ευρώ και θα καταργείται ο υποκατώτατος των 510,95 ευρώ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως μαζί με τον κατώτατο μισθό, θα αυξηθούν 10 επιδόματα και παροχές που συνδέονται με αυτόν, όπως:

1. Επίδομα γάμου. Όσοι εισπράττουν τον κατώτατο των 586,08 ευρώ δικαιούνται 58,6 ευρώ επίδομα γάμου (το 10% του μισθού), το οποίο θα πρέπει να αυξηθεί αντίστοιχα με την αύξηση του βασικού ποσού.

2. Επίδομα ανεργίας. Το βασικό ημερήσιο επίδομα ανεργίας είναι το 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, προσαυξανόμενο 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος (σε μηνιαία βάση το 25πλάσιο, δηλαδή σήμερα 360 ευρώ).

3. Βοηθήματα που εξαρτώνται από την τακτική επιδότηση ανεργίας.

α) Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

β. Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

γ. Ειδικό Βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

δ. Ειδικό Βοήθημα λόγω Επίσχεσης Εργασίας ή Διακοπής Εργασιών: 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

ε. Ειδικό εποχικό βοήθημα: Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, οι δασεργάτες - ρητινοσυλλεκτες, καπνεργάτες και μισθωτοί ναυπηγ/κής ζώνης το 70% του 35πλασίου του ημερομισθίου, οι μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου το 70% του 25πλασίου του ημερομισθίου κλπ.

4. Παγωμένες τριετίες. Όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για 9 έτη και άνω. Όσοι εισπράττουν τις 3ετίες που είχαν θεμελιώσει έως το 2012 θα έχουν επιπλέον αύξηση.

5. Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Οι ωφελούμενοι εισπράττουν ποσό ίσο με τις καθαρές αμοιβές που αντιστοιχούν στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη: 495,25 ευρώ μηνιαίως και 19,81 ευρώ ημερησίως, αμοιβές που θα αυξηθούν αντίστοιχα.

6. Προγράμματα νέων θέσεων εργασίας. Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, ενώ υπάρχουν και ανώτατα όρια επιδοτήσεων τα οποία αναμένεται να αναπροσαρμοστούν.

7. Λοιπές παροχές που εξαρτώνται από το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

α. Ειδική παροχή μητρότητας: ισούται με τον κατώτατο μισθό.

β. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.

8. Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ Μαθητείας. Η αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

9. Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για Απασχόληση Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι- ΑΣΠΑΙΤΕ. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων ισούται με το 50% του 80% του κατώτατου μισθού.

10. Καταβολή αποδοχών σε σπουδαστές που απέχουν από εργασία για συμμετοχή τους σε εξετάσεις: το καταβλητέο ποσό ισούται με το 30πλάσιο του κατώτατου ημερομισθίου, ενώ για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.