Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Πότε θα πληρωθεί η 13η σύνταξη σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους

Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να προλάβουν την καταβολή της 13ης σύνταξης την ίδια ημέρα με την πληρωμή των κύριων συντάξεων μηνός Ιουνίου.

Αγώνα δρόμου κάνει το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ, προκειμένου να προλάβουν την καταβολή της 13ης σύνταξης την ίδια ημέρα με την πληρωμή των κύριων συντάξεων μηνός Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ επεξεργάζονται τα στοιχεία των συνταξιούχων, ώστε να υπολογίσουν το ποσό της 13ης σύνταξης που αντιστοιχεί στον κάθε δικαιούχο.

Εφόσον η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί μέχρι την ψήφιση των θετικών μέτρων της κυβέρνησης, τότε ως πιθανή ημερομηνία καταβολής της 13ης σύνταξης ορίζεται η 30η Μαΐου, η ημερομηνία δηλαδή που καταβάλλονται οι συντάξεις ΕΦΚΑ στο Δημόσιο, στο ΙΚΑ, στο ΝΑΤ και σε άλλα Ταμεία.

Υπενθυμίζεται πως οι συνταξιούχοι με μικτή κύρια σύνταξη έως 500 ευρώ θα λάβουν το 100% της σύνταξής τους,εκείνοι με μικτή κύρια σύνταξη από 500 – 600 ευρώ θα λάβουν το 70% της σύνταξής τους (από 350 έως 420 ευρώ), όσοι λαμβάνουν μικτή κύρια σύνταξη από 600 – 1.000 ευρώ θα λάβουν το 50% της σύνταξής τους (από 300 έως 500 ευρώ), ενώ για όσους παίρνουν μικτή κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ θα πιστωθεί το 30% της σύνταξής τους (από 300 ευρώ και πάνω).

Αναφερόμενη στην 13η σύνταξη, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε σημερινές δηλώσεις της υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο που αφορά όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή 2,5 εκατ. ανθρώπους.

Επισημαίνοντας ότι το μέτρο θα νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και εντός του Μαΐου θα γίνει η καταβολή, σημείωσε ότι «θα το νομοθετήσουμε με τρόπο ώστε κάθε επόμενη χρονιά να υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον έχουμε ακόμη περισσότερη δημοσιονομική ευχέρεια, αυτό να βελτιώνεται και να αυξάνεται».

«Είναι ένα μόνιμο μέτρο, δηλαδή από φέτος και κάθε χρονιά θα χορηγείται στους συνταξιούχους, αυτή περίπου την εποχή, η 13η σύνταξη. Αφορά την κύρια σύνταξη, έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα, για τους συνταξιούχους με τα χαμηλότερα εισοδήματα είναι ίση με μία σύνταξη και για τους επόμενους με την κλιμάκωση που ανακοινώθηκε. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε ένα σημαντικό μέρος του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε, περίπου 800 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουμε τους συνταξιούχους».

Αναφερόμενη στην επιδότηση από το 2020 των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, τόνισε ότι «το μέτρο είναι πολύ σημαντικό, γιατί για τους εργοδότες μειώνει το λεγόμενο εργατικό κόστος και για τους εργαζόμενους σημαίνει αύξηση του καθαρού μισθού, πραγματική αύξηση αμέσως. Είναι, επίσης, κίνητρο για νέες προσλήψεις, αλλά αφορά και τους υφιστάμενους νέους εργαζόμενους που δουλεύουν με σύμβαση πλήρους εργασίας».

Πηγή: insider.gr


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.