Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Τι φέρνει το Brexit για την Ελλάδα: Πιο ακριβά τα αγγλικά προϊόντα - «Ακριβοθώρητοι» οι Βρετανοί τουρίστες (vid)

Η επικείμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να φέρει αλλαγές στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Μεγάλης Βρετανίας.

Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει έγκριση της συμφωνίας, δηλαδή αν θα είναι γλυκό το διαζύγιο, ή αν θα έχουμε μία άτακτη έξοδο.

Στην πρώτη περίπτωση, όπως εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο χρηματιστηριακός αναλυτής Π. Παναγιώτου, η προσγείωση θα είναι ομαλή, παρόλα αυτά θα υπάρχουν κάποια άμεσα κέρδη και κάποιες άμεσες απώλειες.

Στα άμεσα κέρδη θα είναι πρώτον επειδή η Μεγάλη Βρετανία έχει συμφωνήσει να πληρώσει περίπου στα 45 δις από τις εισφορές που οφείλει στην Ευρώπη, δεν θα κληθούν να τις πληρώσουν αυτές τα κράτη μέλη.

Αν δεν εγκριθεί, τότε θα πρέπει να βρουν τα κράτη - μέλη μεταξύ τους και ακόμη δεν υπάρχει κάποια σχετική συμφωνία στην Ευρώπη για το ποιος και με ποιον τρόπο θα πληρώσει τον λογαριασμό.

Μέσα στη διετία, αν υποθέσουμε ότι δεν είχαμε συμφωνία, περιμέναμε απώλειες στην Ελλάδα άμεσες της τάξης των 2 δισ. ευρώ, που είναι πολύ σημαντικό καθώς η χώρα μας παλεύει για πρωτογενή πλεονάσματα. Στην περίπτωση άτακτης αποχώρησης, αυτές οι συνέπειες το εμπόριο και τον τουρισμό θα είναι άμεσες. Οι τουριστικές εισροές θα μειωθούν απότομα, το ίδιο και οι εξαγωγές μας.

Αν εγκριθεί όμως η συμφωνία, υπολογίζεται ότι μπορούμε να μειώσουμε αυτό το κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμευτικές ανακοινώσεις. Ωστόσο, υπάρχει αυτή τη φορά μία αναφορά στο ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες διατηρούν ακέραια όλα τους τα δικαιώματα.

Για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, αλλά και για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αγγλία δεν θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό αν περάσει η συμφωνία.

Αλλάζουν όλα ωστόσο όσον αφορά στη νοσηλεία, καθώς δεν θα υπάρχει συνεργασία του ελληνικού υπουργείου Υγείας, με το βρετανικό.

Θα υπάρξουν επίσης ανατιμήσεις στα προϊόντα και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα δεχθεί μεγάλο πλήγμα, γεγονός που θα φέρει αναστάτωση.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.