Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Επιμένει ο Τόμσεν: Ζητά «ψαλίδι» σε υψηλές συντάξεις και αφορολόγητο

Στην αποσαφήνιση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής» που αποβλέπει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών και πως η ανάπτυξη ενός τέτοιου σχεδίου είναι μεγάλη πρόκληση, προχώρησε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε κατά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ερωτηθείς για την Ελλάδα ο Τόμσεν ανέφερε πως η χώρα είναι σε δύσκολη θέση ως προς την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, καθώς έχει χαμηλή παραγωγικότητα και δέχεται πιέσεις από το δημογραφικό.

«Η βασική πρόκληση είναι η Ελλάδα να κινηθεί πιο κοντά στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ως προς την παραγωγικότητα», είπε και πρόσθεσε πως η ελληνική οικονομία πρέπει να ανοίξει και να υπάρξει πρόσθετη απελευθέρωση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

Στο σημείο αυτό ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ τόνισε πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα εφαρμόστηκε μερικώς κατά τα χρόνια των ελληνικών προγραμμάτων. Αναγνώρισε ωστόσο πως η  Ελλάδα πέτυχε μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία όπως είπε δεν έγινε με φιλικό τρόπο καθώς βασίστηκε σε περικοπή παραγωγικών και επενδυτικών δαπανών.

Στο σημείο αυτό τόνισε πως για να πετύχει βιώσιμη ανάπτυξη η Ελλάδα με φιλικά δημοσιονομικό τρόπο πρέπει να προχωρήσει στις περικοπές των συντάξεων της που είναι ακόμη υψηλές και πρέπει να διευρύνει τη φορολογική βάση της. «Υπό αυτή την οπτική είμαστε απογοητευμένοι για το ότι οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ανεστράφησαν μετά τη λήξη του προγράμματος», είπε σχετικά.

Απαντώντας σχετικά με το σχέδιο Ηρακλής ανέφερε πως αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα να αναπτύξει ένα σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που να είναι επαρκές, ωστόσο αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες του σχεδίου «Ηρακλής».

Αναφερόμενος στην οικονομία της ΕΕ ο Τόμσεν τόνισε πως η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και ειδικά στην αναπτυγμένη Ευρώπη έχει μειωθεί σε σχέση με την Άνοιξη και για αυτό το ΔΝΤ αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη το 2019, από το 1,4% στο 1,3%. Όπως είπε, η επιβράδυνση της οικονομίας σχετίζεται με τις εμπορικές εντάσεις αλλά και με το Brexit και εκτίμησε πως η αναπτυγμένη Ευρώπη θα αναπτυχθεί με 1,5% το 2020 με την ανάκαμψη να είναι μετριοπαθής.

Κατά τον Πόουλ Τόμσεν η δημοσιονομική πολιτική στην ΕΕ πρέπει να είναι επικεντρωμένη στους μεσοπρόθεσμους στόχους. Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει πως χώρες με υψηλός χρέος και σφικτά δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να επιμείνουν στη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι δε χώρες με δημοσιονομικό περιθώριο θα πρέπει να αυξήσουν τις δαπάνες τους.

Για τη νομισματική πολιτική στην ΕΕ είπε πως έχει έλθει σε ένα σημείο που οι παρεμβάσεις στα επιτόκια δεν επιφέρουν αποτελέσματα. Ωστόσο, είπε πως το ΔΝΤ υποστηρίζει τη διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. «Ακούμε τις ανησυχίες για αυτή την πολιτική. Πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση, αλλά δεν βλέπουμε άμεσους κινδύνους», ανέφερε.

Πηγή: insider.gr

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.