Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το Μάιο το νέο πλαίσιο αντικειμενικών αξιών για τα ακίνητα

Εξαιρετικά παραγωγικό χαρακτηρίζεται το ταξίδι του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην Ουάσιγκτον από κύκλους του υπουργείου που ενημέρωσαν σήμερα, Δευτέρα, τους εκπροσώπους του Τύπου.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, στις συναντήσεις με επενδυτές, οίκους αξιολόγησης και αξιωματούχους ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε το τι έχει κάνει η κυβέρνηση στις πρώτες 100 ημέρες, το πως έκλεισαν τα δημοσιονομικά κενά για το 2019 και το 2020, το πώς προχώρησε η άρση κεφαλαιακών περιορισμών, πως δρομολογήθηκαν αποκρατικοποιήσεις όπως το Ελληνικό, για το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, για το φορολογικό νομοσχέδιο που δρομολογεί η κυβέρνηση, για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, για τις αλλαγές που επήλθαν στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και στη δρομολόγηση της μερικής αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Ακόμη, ο υπουργός ενημέρωσε για το πώς όλα τα παραπάνω αποτιμούνται από την κοινωνία, από τους θεσμούς και από τις αγορές. Ειδικά για τις αγορές αναφέρθηκε στο ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχθηκαν οι επενδυτές το τριετές ομόλογο, το δεκαετές ομολογο, αλλά και τις εκδόσεις εταιρικού χρέους.

Στη ίδια βάση ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε στις επαφές του το τι θα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα. Συγκεκριμένα, το πως θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικό στόχοι, πως θα γίνει νομοθετικό πόνημα ο «Ηρακλής», πως θα αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, πως θα προχωρήσει η κυβέρνηση με ανοικτά προαπαιτούμενα από την τρίτη μεταμνημονική αξιολόγηση (π.χ. αντικειμενικές αξίες ) και πως θα γίνει η αποπληρωμή του ΔΝΤ.

«Το σχέδιο Ηρακλής έχει λάβει εξαιρετικά θετική αποδοχή. Υπό τον κ. Ζαββό το υπουργείο Οικονομικών δουλεύει για να νομοθετήσει το συντομότερο δυνατόν», ανέφερε αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών και σημείωσε πως οι συστημικές λύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια θα γίνουν επ’ ωφελεία των πολιτών και στη βάση των όσων μπορεί να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Άλλος αξιωματούχος τόνισε πως το νομοσχέδιο «Ηρακλής» θα μπει σε διαβούλευση με την ΕΚΤ πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Σε σχέση με την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως αυτή προχωράει εντός του χρονοδιαγράμματος και πως πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μετά το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο οι ίδιοι κύκλοι σημείωσαν πως θα ψηφισθεί μέσα στο Νοέμβριο, πως το Μάιο θα υπάρξει το νέο πλαίσιο των αντικειμενικών αξιών που ενδεχομένως να φέρει αλλαγές στο ύψος των φόρων, ενώ ξεκαθάρισαν πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει φορολογική περαίωση. Για την εκκρεμή απόφαση για το πετρέλαιο θέρμανσης ανέφεραν πως αυτή «προετοιμάζεται».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου εστάλη κείμενο στους θεσμούς για το πώς θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα, ήτοι για το πώς θα φτιαχτεί ένας μηχανισμός, ώστε να μην δημιουργούνται νέες οφειλές.

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιμετωπίζει τις τροπολογίες που έβαλε σε διαβούλευση το υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορούν στην κατάργηση της αυτεπάγγελτης δίωξης για την κακουργηματικής απιστία, αλλά και στην αποδέσμευση εγκληματικών προϊόντων που έχει δεσμεύσει η Αρχή για το Ξέπλυμα , οι εν λόγω κύκλοι ανέφεραν πως δεν γνωρίζουν το θέμα ωστόσο έλαβαν αποστάσεις.

«Δεν πρόκειται όσον αφορά στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κάνουμε καμία κίνηση για να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων Προφανώς κάποιες διατάξεις δεν γίνεται ποτές νόμος του κράτους», ανέφεραν.

Πηγή: insider.gr

 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.