Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Στα σκαριά μέρισμα για τους απόστρατους – Ποιοι δικαιούνται τον «χριστουγεννιάτικο μποναμά»

Την έξτρα παροχή Κοινωνικού Μερίσματος στους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών κλάδων εξετάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας.

Το ΓΕΕΘΑ έχει αποστείλει έγγραφο στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού με το οποίο ζητάει από το διοικητικό του συμβούλιο να εξετάσει αν υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια προκειμένου να δοθεί ένα επιπλέον μέρισμα, εντός του Δεκεμβρίου στους δικαιούχους απόστρατους του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διανομή μίας πρόσθετης παροχής αφορά και τους υπόλοιπους στρατιωτικούς συνταξιούχους.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», η έξτρα ενίσχυση, στην περίπτωση που τελικώς αποφασιστεί να δοθεί, θα αφορά περίπου 120.000 στρατιωτικούς συνταξιούχους.

Ωστόσο η οικονομική κατάσταση του κάθε ταμείου θα κρίνει αν θα καταβληθεί η έξτρα παροχή αλλά και το ύψος αυτής. Τον τελικό λόγο για την καταβολή του «μποναμά» έχουν τα διοικητικά συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να έχουν ληφθεί έως το τέλος του Νοεμβρίου, καθώς τότε καταβάλλεται το μέρισμα του Δεκεμβρίου στους μερισματούχους.

Πως υπολογίζεται το μέρισμα

Στους απόστρατους του Στρατού Ξηράς το μέρισμα που χορηγείται φτάνει τα 203,77 ευρώ το μήνα, ενώ ανάλογη παροχή δίνουν το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού και το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας. Το μέρισμα χορηγείται από την ημερομηνία που αρχίζει η καταβολή της κύριας σύνταξης.

Το μέρισμα δίνεται σε κάθε μέτοχο του Ταμείου μετά την αποστρατεία του και εφόσον δικαιούται σύνταξη από το Δημόσιο. Είναι ανάλογο του βαθμού, των ετών συντάξιμης υπηρεσίας και του ποσοστού χρονοεπιδόματος του εν αποστρατεία μετόχου που αναγράφονται στην πράξη συντάξεως.

Για τον υπολογισμό του μερίσματος ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας νοείται ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας που προκύπτει από τη συνταξιοδοτική πράξη.

Ολόκληρο το μέρισμα δικαιούνται οι απόστρατοι που έχουν συμπληρωμένη 25ετή συντάξιμη υπηρεσία. Αν δεν έχουν, το μέρισμα απονέμεται μειωμένο και ισούται προς τόσα 25α του πλήρους όσα και τα συντάξιμα έτη αυτών.

Για τους απόστρατους με περισσότερα από 25 χρόνια υπηρεσίας, το μέρισμα προσαυξάνεται κατά 1/50 για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας. Η προσαύξηση φτάνει έως και τα 15/50, δηλαδή έως και 40 χρόνια υπηρεσίας.

Υπηρεσία που ξεπερνά τους έξι μήνες, αναγνωρίζεται ως ολόκληρο έτος μετά την καταβολή των κρατήσεων που αναλογούν για το διάστημα μέχρι να συμπληρωθεί το ένα έτος.

Το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηναία βάση την προτελευταία ή τελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου μήνα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.