Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το Athens Fashion Film Festival 2020 ολοκληρώθηκε με επιτυχία (pics)

“When Ethics Meet Aesthetics |‘Οταν η Ηθική συναντά την Αισθητική”.

Το 2ο Athens Fashion Film Festival ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής 16 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο της Τεχνόπολης. Και ήταν ένα συναρπαστικό τριήμερο!

Είδαμε πολλές ταινίες (περισσότερες από 100, από όλες τις γωνιές του πλανήτη), συναντήσαμε και φιλοξενήσαμε σημαντικούς, ταλαντούχους και πολυδιάστατους ανθρώπους, σχεδιαστές μόδας, κινηματογραφιστές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, δημοσιογράφους, influencers και φοιτητές, και ανταλλάξαμε απόψεις μαζί τους, σε συζητήσεις και panel για όλα τα επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο του σινεμά, της μόδας και της τέχνης.

Το φεστιβάλ έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, με ένα fashion performance, που επιμελήθηκαν από κοινού ο Μιχάλης Πάντος και η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του AthensFFF, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, με τη συμμετοχή 20 Ελλήνων σχεδιαστών:

ADONIS | ANGELOS BRATIS | ANGELOS TSAKIRIS | APOSTOLOS MITROPOULOS
DASSIOS | DEUX HOMMES | DIMITRIS PETROU | DOCA | EVI GRINTELA
LASKARIS | MAISON FALIAKOS | MARCELLO NYKTAS | ORSALIA PARTHENIS
SOFFA | SOTIRIS GEORGIOU | THE ARTIANS | THE OLD MAN OF THE SEAS
VASSILIS ZOULIAS | YORGOS ELEFTHERIADES | ZEUS + ΔΙΟΝΕ

Τις δημιουργίες τους φόρεσαν τα μοντέλα, οι μουσικοί (η Πόπη Νταλαχάνη και ο Σωτήρης Τράγκας των Dilemma) και οι χορευτές (Gabriel Marino & Βάσια Θανοπούλου από τη Σχολή Χορού El Abrazo Tango), που πήραν μέρος στο performance.Νικόλ Αλεξανδροπούλου,Καλλιτεχνική Διευθύντρια AthensFFF (Photo: Phivos Pentes)

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του φεστιβάλ, Νικόλ Αλεξανδροπούλου, καθώς και των επισήμων που τίμησαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ (παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα των ομιλιών):


Η Υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, κα. Λίνα Μενδώνη


“Γιατί να μην φιλοξενήσει ένα αρχαιολογικό μουσείο μια έκθεση για τη μόδα;
Για τη σύγχρονη μόδα. Η Marie Gracia Curie του οίκου Dior άνοιξε μια πρόσφατη συλλογή με ένα T- shirt το οποίο έγραφε: όλοι πρέπει να είμαστε φεμινιστές.

Ο Alessandro Michele της Gucci θέτει διαρκώς ζήτημα ταυτότητας φύλων αλλά και των δικαιωμάτων των γυναικών. "Το σώμα μου, η επιλογή μου" έγραφε στην πλάτη ενός κατά τα άλλα απολύτως κλασικού ταγιέρ.
Η Stella McCartney, η Vivienne Westwood υποστηρίζουν σταθερά θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, και σε σχέση με το πως τα αντιμετωπίζει η βιομηχανία της μόδας.

Ο Christian Siriano είναι ένας από τους πρώτους που έφερε στη πασαρέλα μοντέλα διαφορετικών διαστάσεων. Αλλά εν τέλει και η αισθητική της αρχαιότητας δεν απέχει πολύ απ’ όλα αυτά. Περισσότερο από ποτέ, η μόδα έχει κοινωνικο ρόλο και διατυπώνει πολιτικές απόψεις.

Αναφέρεται στο περιβάλλον, στο ρόλο της γυναίκας, στο πώς επηρεάζουν τη ζωή μας τα social media.

Από την εποχή των atelier και της υψηλής ραπτικής, περάσαμε στο prêt-à-porter & τώρα στο fast fashion, στη γρήγορη μόδα.

Στην παραγωγή των πολλών εκατομμυρίων κωδικών, στις συλλογές που αλλάζουν κάθε λίγες εβδομάδες.

Με τις ομιλίες, τα masterclasses, τις συζητήσεις και όλες τις δράσεις, το Athens Fashion Film Festival είναι μια νέα διοργάνωση στην Αθήνα που έχει σαφές στίγμα στο χωρο. Ελπίζω και εύχομαι το φεστιβάλ αυτό να γίνει ένα σταθερό σημείο συνάντησης του διαλόγου για σχεδιαστές, κινηματογραφιστές, ιστορικούς και κοινωνιολόγους, για όσους αγαπούν τις δύο αυτές τέχνες αλλά και για όσους μελετούν τις πολυεπίπεδες και πολυδιάστατες συνέπειες της βιομηχανίας της σύγχρονης μόδας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο τριήμερο και πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές του.”


Ο Α’ Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα, κος. Alessandro Ferranti

«Η βιωσιμότητα είναι ο όρος κλειδί που μας συστήνει τη θεματική που επιλέχθηκε για το φεστιβάλ φέτος:

“’Οταν η Ηθική συναντά την Αισθητική”. Ζούμε σε μια εποχή που απαιτεί από μας να αναπτύξουμε μια μεγαλύτερη ευαισθησία σε ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κοινωνία.

Θα πρέπει να το επιδιώξουμε, προσπαθώντας να δράττουμε ακόμη και τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που προκύπτουν από το εστιασμένο ενδιαφέρον που υπάρχει για καινοτομία και βιώσιμη ανάπτυξη.

Είμαι σίγουρος πως το Athens Fashion Film Festival θα συνεισφέρει σε αυτό, με το να επισημαίνει και να εξερευνά την παραδειγματική σχέση μεταξύ των δυο συναρπαστικών καλλιτεχνικών βιομηχανιών της μόδας και του σινεμά.

Θα ήθελα επίσης να γιορτάσω το γεγονός ότι απόψε η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα – και κατ’ επέκτασιν η Ιταλία – έχει το προνόμιο να συμμετέχει ενεργά σε μια σημαντική Ελληνική πολιτιστική πρωτοβουλία, που έχει τεθεί υπό την περίβλεπτη αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, και θα συμβάλλει στην πολιτισμική ανταλλαγή στην Ελλάδα.»

Εκ μέρους του κου. Δημάρχου Αθηναίων, η Δημοτική Σύμβουλος κα. Κατερίνα Γκαγκάκη«Στηρίζουμε αυτή την καινοτόμο δράση και θέλουμε να μεγαλώνει κάθε χρόνο, βοηθώντας στο να γίνει η Αθήνα τόπος συνάντησης όλων των δημιουργικών επαγγελματιών και των πιστών της μόδας.»

Η Πρόεδρος της ΕΑΤΑ, κα. Μελίνα Δασκαλάκη

«Ο Δήμος Αθηναίων και η ΕΑΤΑ (Εταιρία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών) δεσμεύονται να προωθήσουν την Αθήνα ως ένα βιώσιμο και δημιουργικό διεθνές hub και να υποστηρίζουν εκδηλώσεις όπως το Athens Fashion Film Festival.»

Η βραδιά συνεχίστηκε με την παγκόσμια media πρεμιέρα της ταινίας του Luca Guadagnino,“The Staggering Girl”, μια συμπαραγωγή του RAI Cinema και του Οίκου Valentino, ενώ ακολούθησε aperitivo party στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εκτός των 100+ ταινιών μόδας που προβλήθηκαν σε θεματικές ενότητες, πραγματοποιήθηκαν 1 masterclass, 5 θεματικά panel και συζητήσεις:

MASTERCLASS από τον Adriano De Santis, (Διευθυντή της Εθνικής Σχολής Κινηματογράφου της Ιταλίας), “Fashion Film: Από την ιδέα στην υλοποίηση”

Panel |Πολιτιστική Κληρονομιά και Ηθική στη Μόδα
Ομιλητές: Αγγελική Γιαννακίδου, Φιόρη Ζαφειροπούλου, Αγγελική Κοσμοπούλου, Laskaris,
Χρήστος Πετρίδης & Βενέδικτος Αντύπας από MAISON FALIAKOS, Αντώνης Μαυρόπουλος,
Rick Porras, Τόνια Σωτηροπούλου
→ Επιμέλεια: AthensFFF & Fashion Revolution Greece
→ Συντονισμός panel: Joanne SawickiΔΙΑΛΟΓΟΣ| Rick Porras, Νικόλ Αλεξανδροπούλου & Ορσαλία Παρθένη
Πως το σινεμά δημιουργεί τάσεις στη μόδα και το αντίστροφο


ΔΙΑΛΟΓΟΣ | Matthew Zorpas, Diane Pernet και Κωνσταντίνος Μενελάου
"O ρόλος του social media marketing στη βιομηχανία της μόδας
– Είναι οι influencers οι φιλόσοφοι της σύγχρονης εποχής;"
→ Συντονισμός panel: ‘Αλεξ Κάβδας


Panel | Ενδυνάμωση του γυναικείου ταλέντου (στη μόδα, το σινεμά, την επιχειρηματικότητα)
→ Ομιλητές: Νικόλ Αλεξανδροπούλου, Μάκης Γαζής, Τζένη Μπαλατσινού,
Στέλλα Ντόκα, Κατερίνα Σαρρή
→ Συντονισμός panel: Τίνα Μανδηλαρά


Panel | "Στολή, τάξη και αταξία: Η έννοια της στολής στο ντιζάιν, στο δικαιϊκό σύστημα,
στην τέχνη, στην ποπ κουλτούρα"
→ Επιμέλεια-παρουσίαση: Έφη Φαλίδα
→ Ομιλητές: Κωστής Βελώνης, Διονύσης Καββαθάς, Άγγελος Μπράτης


Το βράδυ της Κυριακής, είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε το ντεφιλέ της Αφγανής σχεδιάστριας Shafigheh Qias. Η γνωστή στον κόσμο ως Shafi, έδωσε τον δικό της προσωπικό αγώνα για να διαφύγει από το καθεστώς των Ταλιμπάν και να φτάσει στην Ελλάδα, όπου πέτυχε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: την πρώτη της προσωπική συλλογή, με τίτλο “Flame”.


Αμέσως μετά, παρέα με την 9μελή Διεθνή Κριτική Επιτροπή (Πρόεδρος: Rick Porras) και το 5μελές Youth Jury του AthensFFF 2020 (Πρόεδρος: Elizabeth Pasquinelli), φτάσαμε στη λήξη του φεστιβάλ, με την ανακοίνωση των φετινών βραβείων:

ATHENSFFF 2020 – AWARDS INTERNATIONAL JURY BEST IN SHOW: “Virtual Embalming” by Frederik Heyman

BEST FASHION SHORT:“The Path She Walks” by Marloes ten Bhömer

BEST DIRECTOR: Akinola Davies Jr. for "One Day Go Be One Day"

BEST SCRIPT / CONCEPT: Daniel Kragh-Jacobsen, Katrine Winblad Nielsen, Lea Flodgaard, Mathias Trads & Thomas Hoffmann for "The Lift"

BEST CINEMATOGRAPHY: Joel Honeywell for "One Day Go Be One Day"

BEST EDITING: DFran for "One Day Go Be One Day"

BEST MUSIC: João Poppe Toulson for "The Rite"

BEST ARTISTIC DIRECTION: Frederik Heyman for "Virtual Embalming"

BEST BEAUTY / STYLING: Alicia Lombardini for "Dances with Circles"

BEST DOCUMENTARY: “Nirvana” by Jess Kohl

BEST GREEN FILM: “La Mer” by Victor Claramunt

EMERGING TALENT: Rhea Dillon

BEST STUDENT FILM: “Tomorrow Maybe - a film about you and me” by Anna Fechtig
YOUTH JURY

BEST IN SHOW: “Virtual Embalming” by Frederik Heyman

BEST STUDENT FILM: “The Foster Sisters” by Victims
Από αριστερά προς τα δεξιά:
Τα 4 από τα 5 μέλη της φετινής Επιτροπής Νέων (Youth Jury):
Φοίβος Πέντες, Κώστας Στεργίου, ‘Ερρικα Ζαχαροπούλου, Elizabeth Pasquinelli
Στο κέντρο, η Καλλ/κή Δ/ντρια του AthensFFF, Νικόλ Αλεξανδροπούλου
και προς τα δεξιά, 6 από τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής:
Adriano De Santis, Diane Pernet, Rick Porras, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας, Βασίλης Ζηδιανάκης


Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Advertorials