ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/04/2020 21:13

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι «27» - «Πέταξαν το μπαλάκι» στην Κομισιόν 

Διατηρήθηκε και μάλιστα με σαφήνεια το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής που δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι «27» δίνουν νέο ραντεβού στις 6 Μαΐου. 

Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι «27» - «Πέταξαν το μπαλάκι» στην Κομισιόν 
Σύνοδος Κορυφής: Συμφώνησαν ότι διαφωνούν οι «27» - «Πέταξαν το μπαλάκι» στην Κομισιόν 
Ανάγνωση:

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας Tαμείου Aνάκαμψης, διαφώνησαν, ωστόσο, στον τρόπο χρηματοδότησης και έτσι «πέταξαν το μπαλάκι» στην Κομισιόν, ζητώντας να επεξεργαστεί εκείνη τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, οι 27 ανέθεσαν στην Επιτροπή να παρουσιάσει μέχρι τις 6 Μαΐου αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διπλωματικές πηγές, που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα. Όμως η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων. Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».

Στη γραμμή του να μην υπάρξει χρηματοδότηση μέσω νέων δανειοδοτήσεων συντάσσεται και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάνοντας έκκληση για τη λήψη ισχυρότερων μέτρων αν θέλουμε να έχει μέλλον το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μετά το πέρας του κορονοϊού. Ο ίδιος ανέφερε πως τα μέτρα διάσωσης της ΕΕ πρέπει να ανέρχονται από 5% έως 10% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου πως δεν υπάρχει κοινή αντίδραση και θα διευρυνθούν οι ανισότητες στην ΕΕ. Όπως επεσήμανε η ίδια, τα δημοσιονομικά μέτρα ανάμεσα στα κράτη μέλη μπορεί να αθροίζονται σε 1,8 τρισ. ευρώ, αλλά η κατανομή αυτών είναι ανισομερής ανάμεσα σε αυτά. Η ίδια ανέφερε πως ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός της ΕΕ θα συνδεθεί με το Recovery Fund και θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε: «Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο».

Λαγκάρντ: «Κάνετε πολύ λίγα και πολύ αργά»

Για τον κίνδυνο «να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά» σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κάνουν πολύ λίγα και πολύ αργά», στην παρέμβασή της στη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το Reuters, η Λαγκάρντ είπε στους 27 ηγέτες ότι χρειάζεται να υπάρξει γρήγορα ένα ισχυρό και ευέλικτο ταμείο ανάκαμψης που θα διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δημοσιονομικές προκλήσεις της ανάκαμψης. Προέβλεψε επίσης ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης, στο χειρότερο σενάριο μπορεί να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος και σε ένα μέσο σενάριο κατά 9%.

Μητσοτάκης: Η χρηματοδότηση πρέπει να έχει χαρακτήρα επιχορήγησης, όχι δανείων

Την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας τόνισε στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρέμβαση πρέπει να είναι "μαζική, μεγάλη και άμεση" ανέφερε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση των κρατών πρέπει να έχει περισσότερο τον χαρακτήρα επιχορηγήσεων και λιγότερο τη μορφή δανείων. "Δεν χρειάζονται οι χώρες περισσότερο χρέος" δήλωσε χαρακτηριστικά. "Αν η δράση της ΕΕ καθυστερήσει και δεν είναι άμεση κι αποφασιστική, τότε τα προβλήματα θα γίνουν τεράστια και οι δαίμονες του λαϊκισμού καραδοκούν" προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρχει κοινό πλαίσιο για τη σταδιακή απεμπλοκή από τα περιοριστικά μέτρα. "Η επανέναρξη θα είναι πολύ πιο δύσκολη απ΄ ότι το κλείσιμο" υπογράμμισε.

Επίσης πρότεινε να έχουν όλες οι χώρες από κοινού πρόσβαση στο εμβόλιο, όταν παραχθεί, και ζήτησε στο πλαίσιο της ελευθερίας μετακίνησης ανθρώπων, που είναι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ