ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/11/2020 11:51

«Παγώνουν» χιλιάδες πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το «πάγωμα» των πλειστηριασμών στη Βουλή και το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρουσιάσει άμεσα τη νέα πρωτοβουλία.

«Παγώνουν» χιλιάδες πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
«Παγώνουν» χιλιάδες πλειστηριασμοί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
Ανάγνωση:

«Σωσίβιο» για εκατοντάδες δανειολήπτες και οφειλέτες αναμένεται να αποτελέσει το «πάγωμα» πλειστηριασμών που ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα μέσα Σεπτεμβρίου οι τράπεζες μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) είχαν ανακοινώσει πως θα εξετάζουν μέχρι την 31.12.2020 τα αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών που αφορούν στην πρώτη κατοικία, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων. Όπως είχε αποσαφηνισθεί προϋπόθεση για την παραπάνω αναστολή είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον ευάλωτο δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου. Είχε δε ξεκαθαριστεί πως όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά.

Όπως αναφέρει το insider.gr, η νέα πρωτοβουλία για «πάγωμα» των πλειστηριασμών που θα παρουσιάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να είναι οριζόντιας εφαρμογής, καθώς ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown θα ανασταλούν όλα τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και θα υπάρξει και περαιτέρω «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις αναγγελίες των πλειστηριασμών που έχουν αναρτηθεί στην ειδική ιστοσελίδα eauction.gr έως το τέλος Δεκεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 1.449 πλειστηριασμοί , με τιμή πρώτης προσφοράς που κυμαίνεται από 25,7 εκατ. ευρώ έως μόλις 80 ευρώ!

Στους οφειλέτες σε βάρος των οποίων έχουν ληφθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γνωστοί επιχειρηματίες, γόνοι εφοπλιστών και εκδοτών, πρώην ιδιοκτήτες γνωστών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, βιοτέχνες, πρώην ξενοδόχοι και πολλοί άλλοι. Όλοι αυτοί θα ωφεληθούν από το επικείμενο «μορατόριουμ» των πλειστηριασμών.

Ωστόσο, όσο και εάν το «πάγωμα» των πλειστηριασμών ανακουφίσει όσους βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους εξακολουθεί να επικρέμεται πάνω από την ελληνική οικονομία. Σήμερα το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 234 δισ. ευρώ. Από αυτό το συνολικό ιδιωτικό χρέος, τα 106 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 92 δισ. ευρώ οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, και τα 36 δισ. ευρώ σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαβάστε Ακόμα

Μητσοτάκης: Πέσαμε έξω για τη Θεσσαλονίκη – «Έρχεται» αναστολή πλειστηριασμών και ενίσχυση νοικοκυριών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ