Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Politico: Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του Grexit

Politico: Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο του GrexitΗ διαφαινόμενη κόντρα με τους πιστωτές για το ασφαλιστικό, ο ρόλος του ΔΝΤ, αλλά και ο παράγοντας της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, είναι τα στοιχεία τα οποία εξετάζονται στο άρθρο, με την αρθρογράφο Megan E. Greene (οικονομολόγο της Manulife) να εκτιμά ότι το Grexit δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ξεχάσουμε εντελώς.Όπως τονίζεται στο άρθρο, οι έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, αναφορικά με τις κυβερνητικές προτάσεις σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό και φορολογικό, δημιουργούν ένα αρκετά εκρηκτικό κλίμα, την ώρα που οι πιστωτές μάλλον θα συνεχίσουν να ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση.

Η «εναλλακτική λύση» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύμφωνα με την αρθρογράφο ο κ. Μητσοτάκης αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική λύση στον κ. Τσίπρα και ως εκ τούτου -σε αντίθεση με ότι συνέβαινε από το 2010 έως και πέρυσι- οι πιστωτές δεν θα διστάσουν ακόμη και να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε κατάρρευση.

Το «σκληρό» ΔΝΤ

Αναφορικά με το ΔΝΤ στο άρθρο τονίζεται ότι η συμμετοχή του στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο είναι δεδομένη, με το Ταμείο, πάντως, να επιμένει ότι το ελληνικό χρέος με κάποιο τρόπο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο. Για μία ακόμη φορά το ΔΝΤ θα διαδραματίσει το ρόλο του πιο σκληρού και άτεγκτου διαπραγματευτή.

Οι άλλες ευρωπαϊκές κρίσεις - Το προσφυγικό

Σε αντίθεση με το 2015 η Ελλάδα δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος της Ενωμένης Ευρώπης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα, το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά και τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία. Αν και η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι εξαιτίας όλων αυτών των προβλημάτων η κυρία Μέρκελ θα την στηρίξει προκειμένου να κλείσει εγκαίρως η πρώτη αξιολόγηση, το πιθανότερο είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.