Μενού
  • Α-
  • Α+

Όταν θα αρχίσει να ανοίγει σταδιακά η αγορά και οι επιχειρήσεις θα ανεβάσουν ξανά ρολά, οι ιδιοκτήτες θα μοιραστούν το ποσό των 180 εκατομμυρίων ευρώ, όσα δηλαδή έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα και μετά από μεγάλη καθυστέρηση για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο.

Ειδικά για τα μειωμένα ενοίκια του Μάρτιου και για όσες μισθώσεις έχουν συναφθεί μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, οι ιδιοκτήτες θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης Covid στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Για τη ζημιά που έχουν υποστεί οι φορολογούμενοι θα λάβουν προκαταβολικά την αποζημίωση με βάση τη δήλωση Covid Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ. 
  • Ο εκμισθωτής - νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ. 
  • Ο μισθωτής - επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ. 
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο. 
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση COVID τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα θα πρέπει να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, όπως οι μισθωτές να είναι πληττόμενοι και να δικαιούνται «κούρεμα» ενοικίου. 

«Φέρτε πίσω τις αποζημιώσεις»

Δεδομένου ότι για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση Covid, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει σε επόμενη στάδιο  να «τρέξει» διασταυρώσεις και ελέγχους για να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες που θα λάβουν «προκαταβολικά» την αποζημίωση για τα ενοίκια του Μαρτίου - χωρίς να τη δικαιούνται.

Όσοι πιαστούν να μην πληρούν τις προϋποθέσεις θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος τα χρήματα που έλαβαν.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να φέρει στη Βουλή διάταξη, με την οποία για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

Τι θα ισχύσει τον Μάιο και τον Απρίλιο

Το μέτρο των κουρεμένων έως 100% ενοικίων ισχύει και για τον Απρίλιο, ενώ όπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θα παραταθεί και τον Μάιο - αλλά θα αφορά μικρό αριθμό επιχειρήσεων και πιο συγκεκριμένα μόνο τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και θα ανοίξουν τελευταίες, σύμφωνα με το σχέδιο επανεκκίνησης της αγοράς (π.χ. κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια).

Μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα δικαιούνται και τον Μάιο οι εργαζόμενοι που θα παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

Μετά την απόσυρση του μέτρου των «κουρεμένων» ενοικίων, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν και να συμφωνήσουν στο ύψος των μισθωμάτων.

Σύμφωνα με τις  χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, το τοπίο για τα μισθώματα του Απριλίου διαμορφώνεται ως εξής:

  • Μείωση ενοικίου κατά 100%: Δικαιούνται οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή καθώς και οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί. 
  • Μείωση ενοικίου κατά 40%: Δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική στέγη καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου.

Πηγή: Insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA