Μενού
  • Α-
  • Α+

Τις επιπτώσεις της «παταγώδους αποτυχίας» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την περίοδο 2105-2019 στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, μιλώντας για σχεδόν εκμηδενισμό της αξίας των τραπεζικών μετοχών που κατείχε το Δημόσιο, επιβάρυνση των φορολογούμενων, «αχρείαστη» τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και capital controls, που «γονάτισαν» την ελληνική οικονομία, για να επαναλάβει πολλάκις το ερώτημα «και τολμάτε να μιλάτε εσείς για το δημόσιο συμφέρον;».

«Εσείς παίζετε παιχνίδια με τη λέξη δημόσιο συμφέρον. Για εμάς όμως η προάσπιση δημοσίου συμφέροντος μοναδικός μας οδηγός», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι εντέλει οι περίφημες «αυταπάτες» δεν τελείωσαν ποτέ.

Τα κόκκινα δάνεια

Κάνοντας ειδική μνεία στα κόκκινα δάνεια, ο κ. Σταϊκούρας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παρά τις δεσμεύσεις της για επίλυση του εκρηκτικού προβλήματος μέχρι το τέλος του 2015 τελικά τον Ιούνιο του 2019 ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων προς το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου ανήλθε στο 43,6%, δηλαδή στο επίπεδο του 2014. Παράλληλα, τόνισε σε αντιδιαστολή ότι με το σχέδιο «Ηρακλής» που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ , το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε στο τέλος του 2020 στα 47 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μέσα σε ένα χρόνο μείωση κατά 31% στον όγκο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.  

Αναφερόμενος και στην επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής», σημείωσε ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της πανδημίας, εκτιμάται ότι οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν μέχρι το τέλος του 2022 μονοψήφιο αριθμό κόκκινων δανείων. Κάποιες -όπως είπε- και νωρίτερα.

«Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν πιο επιθετικές στρατηγικές μείωσης κόκκινων δανείων. Επί της ουσίας σε 2,5 έτη της διακυβέρνησης μας θα έχει επιτευχθεί μια από μεγαλύτερες συστημικές μειώσεις κόκκινων δανείων που έχει καταγραφεί στην διεθνή βιβλιογραφία», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

«Κατέρρευσε η αξία των μετοχών του Δημοσίου»

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και απορρίπτοντας τα πυρά που εξαπολύει τελευταία η αξιωματική αντιπολίτευση περί ενδεχόμενης ζημίας του δημοσίου συμφέροντος από την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς, επισήμανε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με ανερμάτιστους χειρισμούς οδήγησε σε μείωση των τραπεζικών κατά 50 δισ. ευρώ». «Η χρηματοπιστωτική ποιότητα μειώθηκε με αύξηση κόκκινων δανείων. Η αξία των μετοχών του Δημοσίου κατέρρευσε κατά 80%. Επεστράφησαν τα 11 δισ. ευρώ από το Δημόσιο στο ΤΧΣ. Η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος γινόταν αποκλειστικά από τον έκτακτο μηχανισμό. Και τολμάτε στον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάτε για προστασία δημοσίου συμφέροντος;», ανέφερε ο υπουργός.

Ο ίδιος επικαλέστηκε επίσης τις εκθέσεις της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως σε αντίθεση με το 2014 που κατέγραφαν ότι η κεφαλαιακή  θέση των ελληνικών τραπεζών ήταν ενισχυμένη, αυτό αντιστράφηκε πλήρως το 2015 και στην αντίστοιχη άσκηση διαπιστώθηκε κεφαλαιακό έλλειμμα για όλες τις συστημικές τράπεζες. Ειδικά για την Τράπεζα Πειραιώς, ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε πως η αξία των μετοχών της από 3,71 δισ. ευρώ το 2014 συρρικνώθηκε στα 641 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2015 και σε 354 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ο ίδιος δήλωσε πως δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από τη στρατηγική που προωθείται.

Τα στοιχεία για την Πειραιώς

«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον με θετικές προοπτικές και προκλήσεις η Πειραιώς επιδιώκει ταχεία αποκλιμάκωση κόκκινων δανείων και επιχειρηματικό μετασχηματισμό. Σχεδιάζει κεφαλαιακή ενίσχυση από μεγάλη αύξηση κεφαλαίου. Γιατί είναι αναγκαία; Με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020 η τράπεζα είχε 45% δείκτη κόκκινων δανείων. Γίνεται κατανοητό ότι όταν η μεγαλύτερη τράπεζα έχει κόκκινο το μισό χαρτοφυλάκιο υπάρχει πρόβλημα. Ταυτόχρονα να μην ξεχνάμε ότι με το ισχύον πλαίσιο το εποπτικό κόστος είναι υψηλό και αυξανόμενο ενώ η μείωση κόκκινων δανείων είναι πρακτικά απαραίτητη για να μετέχουμε ως χώρα στα βήματα τραπεζικής ενοποίησης της ΕΕ.

Το πρόγραμμα Ηρακλής ξεμπλόκαρε τις τιτλοποιήσεις δανείων, εντούτοις οι τράπεζες επωμίζονται σημαντικό κόστος. Το συνολικό κόστος της Πειραιώς από πωλήσεις δανείων εντός του 2021 θα αφαιρέσει περίπου 6,5 μονάδες από τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Χωρίς κεφαλαιακή ενίσχυση είτε η Τράπεζα δεν θα μπορούσε να εξυγιάνει τον ισολογισμό της είτε θα έριχνε το δείκτη φερεγγυότητας κάτω από το όριο. Υπάρχει εναλλακτική; Η απάντηση είναι αρνητική», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αποκρούοντας, δε, τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί απωλειών των μικρομετόχων, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα προστατευτούν τα συμφέροντα όλων των μετόχων και πρόσθεσε: «Σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς, σχεδιάζεται να προβλεφθεί προνομιακή κατανομή νέων μετοχών για τους υφιστάμενους μετόχους, με προτιμησιακή διαχείριση».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA