Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ασπίδα» για τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των νοικοκυριών αποτελεί η – εξ ανάγκης – αύξηση της αποταμίευσης στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, διαπιστώνει η Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για την ελληνική Οικονομία το 2020.

Η αύξηση των καταθέσεων – φαινόμενο που δεν παρατηρήθηκε κατά την προηγούμενη κρίση - αναμένεται να τροφοδοτήσει σημαντικό μέρος της μετά – COVID ανάκαμψης της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών, μόλις υποχωρήσει η εν εξελίξει πανδημία.

Μέρος της αύξησης των καταθέσεων, η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και αρθούν πλήρως τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, ενδέχεται να κατευθυνθεί και στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων των νοικοκυριών, όταν αρθεί η αναστολή πληρωμών των ευάλωτων νοικοκυριών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η αύξηση των καταθέσεων διαπιστώνεται και στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Η αναγκαστική αποταμίευση λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της καραντίνας, συνέβαλε το β΄ τρίμηνο του 2020 στην κατακόρυφη αύξηση του ποσοστού αποταμίευσης σε 16,5% από 12,9% στο τέλος του 2019.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ για την ελληνική Οικονομία το 2020 όπου αναλύεται η επίδραση που είχε η πανδημική κρίση στον καθαρό χρηματοοικονομικό πλούτο των νοικοκυριών.

Όπως αναφέρεται στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, η πανδημία ανέκοψε απότομα την δυναμική αύξησης του χρηματοοικονομικού πλούτου των νοικοκυριών που είχε σημειωθεί το 2019. Η αύξηση των καταθέσεων που ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της κρίσης, ως απόρροια των μέτρων στήριξης προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και λόγω των lockdown της Οικονομίας, δεν ήταν αρκετή για να σβήσει τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στον καθαρό χρηματοοικονομικό πλούτο (καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα κ.λπ.) των ελληνικών νοικοκυριών.

Παράλληλα, τα νοικοκυριά εισήλθαν στην κρίση της πανδημίας, έχοντας προχωρήσει σε αποκλιμάκωση του αποθέματος των υποχρεώσεών τους από το 2010 και επιτυγχάνοντας εξυγίανση του ισολογισμού τους κατά 30% το γ΄ τρίμηνο του 2020.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και αναστολής υποχρεώσεων, που υιοθετήθηκαν λόγω της πανδημίας, συνέβαλαν στην προσωρινή παύση της διαδικασίας απομόχλευσης των νοικοκυριών. Εντούτοις, ο προσωρινός χαρακτήρας αυτών των μέτρων αποτελεί πρόκληση για τα νοικοκυριά. Η σταδιακή επαναφορά πληρωμής των υποχρεώσεων, ενδεχομένως με ευνοϊκότερους όρους όπου κρίνεται απαραίτητο, θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή, αναφέρει η ΤτΕ.

Η επίδραση της πανδημίας στο χρηματοοικονομικό πλούτο των νοικοκυριών (ενεργητικό)

Όπως διαπιστώνει η Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, η πανδημία μείωσε την αξία του χρηματοοικονομικού πλούτου (ΧΠ), ανακόπτοντας απότομα τη δυναμική που παρατηρήθηκε το 2019. Το γ΄ τρίμηνο του 2020 ο ΧΠ των νοικοκυριών ανήλθε σε 255 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 6,2% συγκριτικά με τα προ της πανδημίας επίπεδα, δηλαδή το τέλος του 2019.

Το ίδιο διάστημα, οι μόνες κατηγορίες που σημείωσαν περαιτέρω αύξηση ήταν οι καταθέσεις και τα τεχνικά ασφαλιστικά αποθεματικά, μια τάση γνώριμη και στην περίπτωση της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εντούτοις, παρά τη σημαντική αύξηση που παρουσίασαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών, το γ΄ τρίμηνο του 2020 αυτές εξακολουθούσαν να υπολείπονται κατά 20,1% σε σύγκριση με το 2010.

Διαβάστε τη συνέχεια στο insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA