Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με όσα είπε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει στο εξής αντί για 8 ώρες την ημέρα επί 5ήμερο, να δουλεύει 10 ώρες την ημέρα επί 4ήμερο και να κερδίζει ένα τριήμερο ανάπαυσης.

Με την διευθέτηση του ωραρίου, οι ώρες υπερεργασίας ή υπερωρίας θα συμψηφίζονται με μειωμένο ωράριο σε άλλες ημέρες ή ακόμα και με ρεπό, χωρίς ο εργοδότης να πληρώνει τις έξτρα ώρες σε χρήμα. «Κλειδί» για την επιτυχή εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι ο εργαζόμενος να συμπληρώνει 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα και να μην τις υπερβαίνει.

Το νομοθετικά θεσπισμένο οκτάωρο θα μπορεί να γίνεται δεκάωρο, αρκεί οι επιπλέον ώρες να «αφαιρούνται» σε επόμενο χρόνο, από τον χρόνο εργασίας του υπαλλήλου. Το ίδιο θα συμβαίνει και για την εργασία τις Κυριακές και μάλιστα χωρίς μισθολογική προσαρμογή.

Με το νέο σύστημα, ένας εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται για παράδειγμα κάθε Παρασκευή για 10 ώρες και κάθε Δευτέρα για 6 ώρες, ώστε με συμψηφισμό να προκύπτει 8ωρο. 

«Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι αναγκαία σε συνθήκες πανδημίας. Είναι ο σύγχρονος τρόπος οργάνωσης της εργασίας (smart working) που έχει υιοθετηθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού» επισημαίνει στο «insider» ο δικηγόρος - εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος. «Αρκεί να είναι συναινετική και να περιλαμβάνει το δικαίωμα αποσύνδεσης που εξασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής».

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο εργαζόμενος δεν επιθυμεί να υπογράψει ατομική σύμβαση με ελαστικότερο ωράριο; Σύμφωνα με τον κ. Καρούζο, αν ο εργαζόμενος αρνηθεί την διευθέτηση, δεν μπορεί να απολυθεί λόγω αυτής του της απόφασης. 

Η Ισπανία ήταν από τις πρώτες χώρες του πλανήτη που δοκίμασε την μείωση της πενθήμερης εργασίας, σε τετραήμερη, με στόχο να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να βελτιωθεί η ψυχική υγεία των εργαζομένων και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Ήδη η Microsoft στην Ιαπωνία το καλοκαίρι του 2019 υιοθέτησε το 32ωρο, που συνοδεύτηκε με αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40% και μείωσης της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%. Αντίστοιχα στη Νέα Ζηλανδία, η πολυεθνική Unilever υιοθέτησε το ίδιο σύστημα δοκιμαστικά μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021.

Διαβάστε περισσότερα στο insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA