Μενού
  • Α-
  • Α+

Έναν χρόνο και κάτι από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, είναι απολύτως σαφές ότι η ανθεκτικότητα και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από την πλήρη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και των εισοδημάτων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων.

Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία έπληξαν καίρια τα εισοδήματα των εργαζομένων, σε τρία μέτωπα:

1. Αναστολές σύμβασης: Η Ελλάδα ήταν το κράτος - μέλος με το μεγαλύτερο ποσοστό μισθωτών σε καθεστώς αναστολής της εργασίας τους. Σχεδόν ένας στους τρεις εργαζόμενους (περίπου 27% των μισθωτών) τέθηκε σε αναστολή τους μήνες των lockdown, επιλογή που οδήγησε σε μείωση των εισοδημάτων και σε περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου πολλών εργαζομένων.

2. Αναγκαστική «επιλογή» η μερική απασχόληση: Στους μήνες της πανδημίας αυξήθηκε το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης, αν και θα επιθυμούσαν να εργαστούν με κανονικό ωράριο, αλλά δεν βρήκαν θέση πλήρους απασχόλησης. Τη μεγαλύτερη πίεση την  υφίστανται τα άτομα ηλικίας 30 έως 64 ετών. Πιο συγκεκριμένα, 6 στους 10 ημιαπασχολούμενους θα ήθελαν να εργάζονται με κανονικό ωράριο, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης. Συνεπώς, μέσα στην πανδημία οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ημιαπασχολούμενοι είχαν λιγότερες ευκαιρίες να εργαστούν με κανονικό ωράριο.

3. Μειώθηκε ο μέσος μισθός: Στην Ελλάδα ο μέσος ακαθάριστος μισθός μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 2019, αποτελώντας τη δέκατη τέταρτη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη. 

Διαβάστε περισσότερα στο www.insider.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA