Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως μικρή επανάσταση και λύση «έξω από το κουτί», η οποία θα πατάξει τη γραφειοκρατία και θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μείζον πρόβλημα των 139.000 εκκρεμών συντάξεων, παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, τη ρύθμιση για την επιστράτευση πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων στον e-ΕΦΚΑ για την επιτάχυνση απονομής των συντάξεων.

Ο Κωστής Χατζηδάκης απέρριψε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης περί προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της κοινωνικής ασφάλισης και υπεραμύνθηκε της τροπολογίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ρίχνει στη «μάχη» όλα τα διαθέσιμα «όπλα» προς όφελος των συνταξιούχων, αποδίδοντας την αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εμπάθεια κατά της κυβέρνησης ΝΔ και ιδεοληψίες.

«Ποιος είναι ο λόγος εκτός από μία εμπαθή αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα, που αρνείστε και κατακεραυνώνετε αυτή τη ρύθμιση;  Με ποιον είστε τελικά; Με τους συνταξιούχους που θέλουν να πάρουν τη σύνταξη μια ώρα αρχύτερα ανεξαρτήτως ποιος θα την εκδώσει ή με το τέρας της γραφειοκρατίας; Οι ιδεοληψίες σας είναι τόσο ισχυρές και η εμπάθειά σας απέναντι στην κυβέρνηση τόσο μεγάλη που δεν σας επιτρέπει να δείτε το αυτονόητο; Μόνο τους εαυτούς σας εκθέτετε.  Εμείς είμαστε αποφασισμένοι με νέες ιδέες και απλή λογική να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο πρόβλημα», τόνισε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα λογιστές και δικηγόροι βοηθούσαν ατύπως στην υποβολή αίτησης σύνταξης, σημειώνοντας πως: «Αυτό που γινόταν από το παράθυρο λέμε πολύ απλά να γίνει κανονικά κι από την πόρτα. Με μόνους ωφελούμενους τους συνταξιούχους. Σαν αποφασιστικό χτύπημα στην γραφειοκρατία». Πρόσθεσε, δε, ότι ανάλογη ρύθμιση εφαρμόζεται ήδη στις εφορίες για τα φορολογικά πιστοποιητικά και στις πολεοδομίες, χωρίς να την καταργήσει καμία κυβέρνηση.

Αίσθηση προκάλεσε η κατάσταση, που σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ στον ΕΦΚΑ μετά τη συγχώνευση όλων των ταμείων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε τα computers ήταν απολύτως ξεπερασμένης τεχνολογίας και με Windows 2000.

Για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, ο ίδιος δήλωσε ότι προχώρησε ήδη η προμήθεια  1.700 ηλεκτρονικών υπολογιστών οι οποίοι θα εγκατασταθούν το Μάιο, ενώ προχωρούν οι προσλήψεις 100 νέων συμβασιούχων οικονομολόγων μέσων ΑΣΕΠ με συμβάσεις έργου οι οποίοι θα πληρώνονται ανά σύνταξη, καθώς και 100 προσφάτως συνταξιοδοτηθέντων από τον ΕΦΚΑ.

Αποκρούοντας ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα προσωπικών δεδομένων των συνταξιούχων, αφού θα επιλέγουν οι ίδιοι τον δικηγόρο και λογιστή που θέλουν να χειριστεί την αίτησή τους μέσω του Μητρώου των πιστοποιημένων επιστημόνων, ενώ υπογράμμισε ότι για ενδεχόμενα λάθη τους είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα φέρουν καμία ευθύνη οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.

«Λέμε είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσες πολλές εκκρεμείς συντάξεις στην Ελλάδα της Ευρώπης του 2021 και ρίχνουμε όλα τα όπλα στη μάχη», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες 6 ρυθμίσεις της τροπολογίας, είπε τα εξής:

1. Επέκταση του θεσμού της προσυνταξιιοδοτικής βεβαίωσης σε όλα τα πρώην ταμεία και στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, στην οποία θα είναι  υποχρεωτική από την έναρξη λειτουργίας του Μητρώου πιστοποιημένων για να υποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης.

2.Λύνουμε με αυτή την τροπολογία το ζήτημα του χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ που αμφισβητήτο από τον ΟΑΕΕ για ασφαλισμένους προ του 2017. Είναι μια ιστορία απίθανων περιπτώσεων. Το χειρότερο νόμιζα ήταν ο ΟΣΕ απ’ όσα είχα χειριστεί μακράν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο ΕΦΚΑ.  Αναγνωρίζεται ο χρόνος ως  νομίμως διανυθής στον ΟΓΑ όποτε κι αν έγινε για να μην παγώνει η απονομή σύνταξης.

3. Χρόνος ασφάλισης δημοσίων υπαλλήλων - Εξοπλίζουμε το ΔΑΥΚ. Ακόμα και αν δεν έχει εκδοθεί ηλεκτρονικά, ώστε ο χρόνος ασφάλισης αυτού να μην καταμετράται ξανά μετά την αίτηση.

4. Υπολογισμός των οφειλών στα πρώην ταμεία. Που είναι προστάδιο της απονομής. Απλοποιούμε τον τρόπο υπολογισμού τους. Ενοποιώντας το όριο στα 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων πλην ΟΓΑ που μένει στις 6.000. Πριν έλεγε 14.000 οφειλές και 6.000 προσαυξήσεις. Άρα η ρύθμιση δεν ήταν ευέλικτη και έμεναν αρκετοί άνθρωποι που δεν έπαιρναν σύνταξη ενώ τώρα θα πάρουν.

5. Ταχεία εκκαθάριση αιτήσεων συνταξιοδότησης και προσπάθεια να λύνονται οι εκκρεμότητες και πριν την αίτηση. Περιορίζουμε την προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στον ΕΦΚΑ σε 1 μήνα από 6 μήνες από τη στιγμή της αίτησης.

6. Καθιστούμε υποχρεωτική την προσωρινή σύνταξη. Σήμερα λιγότερο από το 1/3 ασφαλισμένων παίρνουν προσωρινή σύνταξη. Την καθιστούμε υποχρεωτική ώστε να παίρνει ο συνταξιούχος γρήγορα ένα ποσό που θα του επιτρέπει να έχει με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια.

«Ο σπόρος που βάζετε είναι για το φακελάκι, το λάδωμα και τη μίζα. Νοσηρή λογική. Εκτός από τη λογική της ιδιωτικοποίησης υπάρχει και η έννοια του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, που πλήττετε», αντέδρασε έντονα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA