Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί η αγορά να επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα και οι επιχειρήσεις να ανεβάζουν ρολά αλλά το οικονομικό επιτελείο διατηρεί και τον Μάιο το μέτρο με το «κούρεμα», έως 100%, στα ενοίκια. Σύμφωνα με το insider.gr, τα μειωμένα ενοίκια θα παραμείνουν και τον επόμενο μήνα για να πάρουν μια ακόμη ανάσα ρευστότητας οι επιχειρήσεις οι οποίες «επιστρέφουν» στην αγορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Μάιος θα είναι μάλλον ο τελευταίος μήνας εφαρμογής του μέτρου των «κουρεμένων» ενοικίων ενώ αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν το μέτρο ισχύσει με τα ίδια κριτήρια του Απριλίου ή εάν θα υπάρξουν αλλαγές για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Απρίλιο. Για τις επιχειρήσεις αυτές, υπάρχει μια σκέψη το ενοίκιο του Μαΐου να  μην κουρευτεί κατά 100% αλλά κατά 40%. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ενώ τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει στις 22 Μαρτίου. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των ημερών.

Ποιοι κερδίζουν μηδενικά ενοίκια

Μηδενικά ενοίκια κερδίζουν και τον Μάιο, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, οι επιχειρήσεις που παραμένουν υποχρεωτικά κλειστές και συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού αλλά και τα γυμναστήρια, οι παιδότοποι καθώς και οι επιχειρήσεις της εστίασης οι οποίες θα ανοίξουν στις 3 Μαΐου.

«Κουρεμένο» κατά 40% θα είναι το μίσθωμα που θα πληρώσουν και τον επόμενο μήνα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή το σπίτι που ενοικιάζουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Οι ιδιοκτήτες

Οι ιδιοκτήτες - φυσικά πρόσωπα που δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο για τον Μάιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που θα έχουν υποστεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Μεγάλη Δευτέρα, άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή έως τις 14 Μαΐου 2021 των δηλώσεων Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου για τα οποία οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν προκαταβολικά την περασμένη εβδομάδα.

Εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης με τους ΚΑΔ κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων για τα μειωμένα ενοίκια του Απριλίου 2021 αλλά και η καταβολή αποζημιώσεων και συμψηφισμών για όσους υπέβαλαν τροποποιητικές και διορθωτικές δηλώσεις Covid για το διάστημα Μαρτίου - Δεκεμβρίου 2020.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA