Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενες, πολλές οικονομίες παγκοσμίως μετέφεραν κατ’ οίκον ένα πολύ σημαντικό μέρος κυρίως της εργασίας γραφείου τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα. Το συνολικό πρόσημο αυτής της εξέλιξης μάλλον δεν είναι ακόμη απολύτως σαφές: Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν αύξηση της παραγωγικότητας σε αρκετούς τομείς όπου δοκιμάστηκε αυτή η προσαρμογή, αλλά και προβλήματα που ξεκινούν από το ψυχολογικό βάρος της κοινωνικής απομόνωσης και της αναζήτησης μιας νέας ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, και φτάνουν μέχρι το εντελώς τεχνικό κομμάτι της επάρκειας των υποδομών σε δίκτυα και λογισμικό.

Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να μην είναι πανάκεια, όμως σίγουρα η πανδημία άνοιξε εκ των πραγμάτων αυτή τη δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις, φορείς και εργαζομένους την προτιμούν. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα το γεγονός ότι επανειλημμένες έρευνες γνώμης παρουσιάζουν τους απαντήσαντες να δηλώνουν σε ποσοστό άνω του 50% ότι θα έβλεπαν θετικά το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι ακόμη και μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Ακόμη κι αν κάποιοι απ’ αυτούς αλλάξουν τελικά γνώμη, ένα σημαντικό ποσοστό θα παραμείνει. 

Μια δυνατότητα λοιπόν που μέχρι πρότινος αφορούσε μόνο ανώτατα επιχειρηματικά στελέχη και  πολύ ειδικά και συγκεκριμένα εργασιακά αντικείμενα, διευρύνεται στη μεσαία τάξη και σε μεγάλο μέρος των εργασιών γραφείου. Η Ελλάδα εδώ και χρόνια ήδη επιδιώκει, με κυμαινόμενη βεβαίως επιτυχία, την προσέλκυση συνταξιούχων από το εξωτερικό και υψηλόβαθμων στελεχών για να συνδυάσουν διακοπές και εξ αποστάσεως εργασία για ένα διάστημα στη χώρα μας. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να διευρύνουμε δυναμικά τη στόχευσή μας στα νέα επαγγέλματα και τις κοινωνικές ομάδες που μέσα στην πανδημία δοκίμασαν με επιτυχία να εργαστούν εξ αποστάσεως, αλλά και στις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μετανάστευσαν από τη χώρα κατά τη δεκαετία της δημοσιονομικής κρίσης, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στο εξωτερικό.

Είναι γι’ αυτό ιδιαίτερα σημαντικά τα κίνητρα που συστηματικά εισάγει η κυβέρνηση για την προσέλκυση υπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων από το εξωτερικό. Με τον νόμο 4646/2019 για παράδειγμα, εισήχθη ο θεσμός του «διαμένοντος μη κατοίκου» που αφορά αλλοδαπούς φορολογικούς κατοίκους που πραγματοποιούν σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Ο νόμος 4714/2020 επεξέτεινε στη συνέχεια την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους του εξωτερικού, οι οποίοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην πατρίδα μας, ενώ με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση εισήχθησαν φορολογικά κίνητρα για τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας και την επαγγελματική δραστηριοποίηση στην Ελλάδα τόσο αλλοδαπών εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, όσο και Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Ο ξένος Τύπος αναφέρθηκε θετικά  στις κινήσεις αυτές, αλλά και στην προοπτική της χώρας μας να εξελιχθεί σε μείζονα προορισμό εγκατάστασης εξ αποστάσεως εργαζομένων, είτε για ολόκληρο το χρόνο, είτε για κάποιους μήνες. Τα επόμενα βήματα είναι προφανή: χρειάζονται μελέτες και έρευνες που θα μας καταδεικνύουν τι ακριβώς ζητά ένας εξ αποστάσεως εργαζόμενος για να μετεγκατασταθεί, χρειάζεται να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί περαιτέρω η πολιτική δράση για τη διασφάλιση των σχετικών προϋποθέσεων και κινήτρων, χρειάζεται συντονισμός με τον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα για την επέκταση και βελτίωση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων και την κατασκευή έξυπνων κτιρίων αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται μια στοχευμένη, περιεκτική και αποτελεσματική επικοινωνιακή εκστρατεία που θα απευθύνεται κατά προτεραιότητα σ’ αυτά τα νέα κοινά που τώρα μόλις αναδύονται.

Η κυβέρνηση ήδη άρχισε να αξιοποιεί αυτήν την ευκαιρία ως έναν δυναμικό μοχλό ανάπτυξης ολόκληρης της χώρας. 

* Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος είναι βουλευτής ΝΔ στη Β1 περιφέρεια Αθηνών

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA