Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια νέα εφαρμογή του eGov, η οποία προωθείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έρχεται και θα φέρει ριζικές αλλαγές στις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρηματιών με τις τράπεζες.

Το «Know Your Customer», θα επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνουν τα στοιχεία τους στις τράπεζες, χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία σε κατάστημα και χωρίς να χρειάζεται να κάνουν παραπάνω από μια επίσκεψη. Ακόμα θα μειώνεται η γραφειοκρατία καθώς δεν θα υπάρχει λόγος προσκόμισης συγκεκριμένων εγγράφων. Χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής θα μπορούν να κάνουν και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

Με λίγα λόγια οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επικαιροποιήσουν στοιχεία που χρειάζεται η τράπεζά τους μέσω των μητρώων του Δημοσίου, να καταθέσουν οποιοδήποτε έγχαρτο πιστοποιητικό, ή να υποβληθούν σε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία. Η ενημέρωση γίνεται εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, εξαλείφοντας την ταλαιπωρία που ενέχει η τακτική επικαιροποίηση στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά θα δίνονται μόνο μετά από την έγκριση των πολιτών και τα προσωπικά τους δεδομένα θα προστατεύονται απόλυτα.

Πώς θα χρησιμοποιείται 

Η χρήση της εφαρμογής θα γίνεται από όλες τις τράπεζες και της εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με τους εξής τρόπους: 

•    Στάδιο άντλησης δεδομένων: Η άντληση από τα πληροφοριακά συστήματα και τις εφαρμογές των φορέων του δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

•    Στάδιο διαβίβασης δεδομένων: Η διαβίβαση κατηγοριών ή του συνόλου των δεδομένων που διαβιβάστηκαν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της επιλογής του φυσικού προσώπου.

Η εφαρμογή θα επιτρέπει στις τράπεζες να έχουν πρόσβαση στα κάτωθι στοιχεία για τα οποία οι πολίτες δεν θα είναι αναγκασμένοι πλέον να προσκομίζουν τα συγκεκριμένα έγγραφα: 

  • Στοιχεία ταυτότητας από το μητρώο της ΕΛΑΣ
  • Στοιχεία επικοινωνίας από το Ε.Μ.ΕΠ
  • Στοιχεία εισοδήματος από την ΑΑΔΕ
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών του Δημοσίου Τομέα από το Υπουργείο Εσωτερικών (ΑΠΟΓΡΑΦΗ)
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας απασχολούμενων με εξαρτημένη σχέση εργασίας Ιδιωτικού δικαίου από το Υπουργείο Εργασίας (ΕΡΓΑΝΗ)
  • Στοιχεία επαγγελματικής δραστηριότητας αυτοαπασχολούμενων από την ΑΑΔΕ

Τα παραπάνω στοιχεία θα αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα όλου του Δημοσίου χωρίς όμως να αποθηκεύονται στην εφαρμογή και η διάθεσή τους θα γίνεται κάθε φορά που ο πολίτης θα δίνει την συγκατάθεσή του. 

Σε τι θα βοηθήσει η εφαρμογή

Η νέα αυτή εφαρμογή θα απλοποιεί το άνοιγμα και τη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών, διευκολύνοντας πολίτες, επιχειρηματίες και τράπεζες. Ακόμα θα υπάρξει εξοικονόμηση χρόνου, κόστους, ταλαιπωρίας. Στον πυρήνα της θα έχει τα παρακάτω τρία χαρακτηριστικά:

  • διευκολύνονται οι τραπεζικές συναλλαγές, 
  • περιορίζεται η γραφειοκρατία 
  • βελτιώνεται η καθημερινότητα του πολίτη

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, με τη χρήση της νέας εφαρμογής όλες αυτές τις ενέργειες που θα ήθελε να κάνει κάποιος πολίτης και δεν μπορούσε επειδή τα στοιχεία του δεν ήταν ενημερωμένα, τώρα θα μπορεί. Το μόνο που θα χρειάζεται θα είναι να δώσει τη συγκατάθεσή του για την πρόσβαση στα στοιχεία του. Τότε η τράπεζα η εταιρία κινητής τηλεφωνίας θα αντλεί αυτομάτως όλα τα έγγραφα που χρειάζεται ψηφιακά από το «Know your customer».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταργείται η γραφειοκρατία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή παρουσίαση του «Know your customer» δήλωσε ότι: «Η νέα διαδικασία όχι απλά καταργεί τη γραφειοκρατία, αλλά προστατεύει ακόμα πιο αποτελεσματικά τα προσωπικά μας δεδομένα (...) η δράση αυτή ωστόσο, έχει και ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, καθώς απλοποιεί το άνοιγμα και τη διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών, διευκολύνοντας τους πάντες. Τους απλούς καταθέτες, τους επιχειρηματίες, αλλά φυσικά κάνοντας πιο απλή, πιο εύκολη και τη δουλειά των υπαλλήλων των τραπεζών».

Σύμφωνα με πληροφορίες η δράση θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα και σε άλλες δραστηριότητες στις οποίες οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν παρόμοια στοιχεία, όπως πάροχοι τηλεπικοινωνίας και ασφαλιστικοί φορείς

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA