Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κτηματολόγιο: Μέσω του gov.gr αιτήσεις διόρθωσης από ιδιοκτήτες ακινήτων

Με την τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιχειρείται η απλοποίηση και η επιτάχυνση της υποβολής και εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης και υποβολής αντιθέσεων κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης

Τη διόρθωση και υποβολή αντιρρήσεων επί δηλώσεων ιδιοκτητών ακινήτων στο κτηματολόγιο ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που ψηφίστηκε απόψε στη Βουλή, με στόχο την απλοποίηση και την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ποιες περιοχές αφορούν οι ρυθμίσεις

Για την αποφυγή πισογυρισμάτων και τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας του κτηματολογίου, οι ρυθμίσεις αφορούν τις περιοχές όπου η εξέταση των αιτήσεων διόρθωσης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, δηλαδή περιοχές όπου η ανάρτηση έγινε μετά τον Μάιο του 2020.

Η νέα διαδικασία, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, προέκυψε κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου αφενός να βελτιώσει τους χρόνους και τους μηχανισμούς εξέτασης των αιτήσεων και αφετέρου να δημιουργήσει ασφάλεια δικαίου στους ιδιοκτήτες και στις συναλλαγές γύρω από τα ακίνητα.

Δείτε την τροπολογία εδώ

Αναλυτικότερα, η τροπολογία προβλέπει τα εξής:

1.Η προτεινόμενη ρύθμιση δίνει εκ νέου στους πολίτες την δυνατότητα να προσφύγουν στις δευτεροβάθμιες Επιτροπές Εξέτασης Υποθέσεων, ενώ εναλλακτικά η έκθεση του Γραφείου Κτηματογράφησης εισηγείται την αποδοχή είτε την απόρριψη της αίτησης διόρθωσης. Με το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, η δυνατότητα αυτή υφίστατο μόνο στις περιπτώσεις θετικής εισήγησης. Φυσικά, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση αυτού του δικαιώματος σε περίπτωση θετικής εισήγησης είναι να θίγονται δικαιώματα τρίτων, ειδάλλως η προσφυγή σε δευτεροβάθμια επιτροπή καθίσταται άνευ αντικειμένου.

2. Σύμφωνα με όσα ορίζει η προς ψήφιση τροπολογία, όλη η διαδικασία κατάθεσης, εξέτασης και εν γένει παρακολούθησης της πορείας των αιτήσεων διόρθωσης ψηφιοποιείται και διεξάγεται μέσω του gov.gr. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνονται σημαντικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές μακριά από την κατοικία τους, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες στη διαδικασία. Αυτονόητα, όποιος το επιθυμεί εξακολουθεί να μπορεί να καταθέτει αιτήσεις διόρθωσης με φυσική παρουσία στα κτηματολογικά γραφεία.

3. Ρυθμίζεται ρητά και ένα ακόμα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα, αυτό της δημοσιότητας των εκθέσεων που εκδίδουν τα Γραφεία Κτηματογράφησης. Το ισχύον καθεστώς αποδείχτηκε ασαφές ως προς αυτό το ζήτημα και για τον λόγο αυτό η προτεινόμενη ρύθμιση έρχεται να καταστήσει υποχρεωτική την ανάρτηση των εκθέσεων αυτών στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου, ενδυναμώνοντας έτσι τις δικλείδες διαφάνειας. Έτσι, ο πολίτης θα ενημερώνεται για τις εν λόγω αναρτήσεις από σχετικές ανακοινώσεις του Φορέα, ο οποίος υποχρεούται να παρέχει και εξειδικευμένη πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να ενημερωθούν τυχόν θιγόμενοι τρίτοι ή να κατατεθούν αντίθετες απόψεις του αιτούντος.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Βουλή