ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
23/05/2021 12:50

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Νέο Ε3 από φέτος – Θα δηλώνονται τα αφορολόγητα έσοδα

Με αρκετές αλλαγές θα κυκλοφορήσουν τα φετινά φορολογικά έντυπα, τα οποία θα συμπληρωθούν ηλεκτρονικά από τους 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Νέο Ε3 από φέτος – Θα δηλώνονται τα αφορολόγητα έσοδα
Πολίτες στην πλατεία Συντάγματος (Πηγή: Eurokinissi)
Ανάγνωση:

Με αρκετές αλλαγές θα κυκλοφορήσουν τα φετινά φορολογικά έντυπα, τα οποία θα συμπληρωθούν ηλεκτρονικά από τους 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους. Φέτος, αλλάζει το Ε3 στις φορολογικές δηλώσεις που θα κατατεθούν το 2021 και αφορούν τα εισοδήματα του 2020, καθώς θα δηλωθούν χρηματικές ενισχύσεις που δόθηκαν από το κράτος σε εργαζόμενους λόγω της πανδημίας και θα είναι αφορολόγητες.

Διαβάστε ακόμη: Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Άνοιξε η πλατφόρμα - Ενισχυμένα τα ποσά και οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με το OPEN, το νέο έντυπο Ε3 των φορολογικών δηλώσεων περιέχει σε ειδικό πίνακα μια σειρά από αποζημιώσεις που έλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω της πανδημίας και για τις οποίες δεν θα φορολογηθούν.

Μεταξύ των εσόδων που δεν θα φορολογηθούν είναι οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού (534 ευρώ ή 800 ευρώ), οι αποζημιώσεις εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, οι ενισχύσεις πληγέντων από την κακοκαιρία Ιανός και για επιχειρηματιών για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων.

Η ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει τις ηλεκτρονικές πύλες στα τέλη Μαΐου ενδεχομένως και στις αρχές Ιουνίου καθώς πρέπει να ενσωματωθούν οι αλλαγές στα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων.

Οι κατηγορίες φορολογουμένων που πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτικά το Ε1:

  1. Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  2. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης.
  3. Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
  4. Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων.
  5. Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
  6. Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  7. Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ