Οικονομία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: Παράταση υποβολής δηλώσεων από την ΑΑΔΕ

Παρατείνεται η προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων (Φ.Μ.Α.) με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, που επρόκειτο να ισχύσει από την Τρίτη 1η Ιουνίου

Ακίνητα στην Αθήνα (Πηγή: Eurokinissi)
Ακίνητα στην Αθήνα (Πηγή: Eurokinissi)

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μετατέθηκε για τις 29 Ιουνίου 2021, με σκοπό την ομαλότερη μετάβαση στο νέο σύστημα.

Διαβάστε ακόμη: e-ΕΦΚΑ: 68 διαδικασίες που εκτελούνται μόνο ηλεκτρονικά και σταματούν από τα ΚΕΠ

«Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για τις οποίες προβλέπει η υπό στοιχεία Α. 1031/19-02-2021 απόφαση (Β' 839), δύνανται να υποβάλλονται χωρίς τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέχρι και την 28/6/2021. Από την 29/6/2021 η υποβολή των δηλώσεων αυτών και των συνυποβλητέων κατά περίπτωση δικαιολογητικών γίνεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΑΑΔΕ.

Τα 6 βήματα για την ηλεκτρονική μεταβίβαση

Όλη η διαδικασία ολοκληρώνεται σε έξι βήματα:

1. Ο συμβολαιογράφος θα ετοιμάζει τον ηλεκτρονικό φάκελο της μεταβίβασης του ακινήτου όπου θα συγκεντρώνει σε ψηφιακή μορφή όλα τα απαραίτητα έγγραφα και δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αγοραπωλησία ενός ακινήτου.

2. Στη συνέχεια θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά τη δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) και θα υπολογίζει το φόρο όπως γίνεται μέχρι σήμερα, με τα φύλλα υπολογισμού ή το ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) του ακινήτου, όπου υπάρχει.

3. Η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αφού γίνει πρώτα αποδεκτή από τους συμβαλλόμενους (αγοραστές, πωλητές) . Συγκεκριμένα η ευθύνη για την ακρίβεια και την ορθότητα της υποβληθείσας δήλωσης και των φύλλων υπολογισμού αξιών αυτής θα ανήκει αποκλειστικά στους συμβαλλόμενους, οι οποίοι θα αποδέχονται το περιεχόμενο της δήλωσης με την υποβολή της μέσω του TAXISNet. Σε περίπτωση απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης λόγω απόκτησης πρώτης κατοικίας την ευθύνη για την υποβολή του σχετικού αιτήματος στην Εφορία έχει αποκλειστικά ο αγοραστής.

4. Η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των στοιχείων που θα έχουν δηλωθεί θα γίνεται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα.

5. Μετά τον έλεγχο θα βεβαιώνεται ο φόρος μεταβίβασης που προκύπτει (εάν προκύπτει φόρος) και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής για την καταβολή του.

6. Ο αγοραστής του ακινήτου θα πληρώνει εφάπαξ το φόρο μεταβίβασης είτε μέσω e-banking είτε μέσω του Taxisnet με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#ΑΑΔΕ